Hitte nekt spoorwerkzaamheden Groningen – Buitenpost

nieuws
Foto: Sebastiaan Scheffer

De werkzaamheden aan het spoor tussen Groningen en Buitenpost kunnen niet volledig worden afgerond. Door de hitte van afgelopen week heeft aannemer Strukton vertraging opgelopen.

“We wilden tussen Groningen en Buitenpost in totaal 4,5 kilometer aan ballast vernieuwen”, vertelt woordvoerder Jouke Schaafsma van Spoorbeheerder ProRail. “Hier hebben we slechts 2,5 kilometer van kunnen doen.” De oorzaak van de vertraging zijn de tropische dagen van afgelopen week. “Door de warmte zetten de stalen rails uit. De trein die de ballast vernieuwd tilt bij de werkzaamheden de rails op. Als dit te snel gaat, gaat door de hitte het spoor knikken. Hierdoor moesten we langzamer te werk gaan.”

Schaafsma vertelt dat de overige werkzaamheden als het vervangen van dwarsliggers en het aanpassen van spoorwegovergangen wel gelukt is. “Komende zaterdag zullen er ook gewoon treinen gaan rijden tussen Groningen en Buitenpost. Het vernieuwen van de ballast zal later dit jaar gaan plaatsvinden. Of er dan wederom een aantal dagen geen treinen kunnen rijden of dat deze werkzaamheden ’s nachts uitgevoerd moeten worden, hangt af van de afspraken die we gaan maken met vervoersbedrijf Arriva.”