Niet-roker loopt ook gevaar bij speekseltest drugs

Mensen die een coffeeshop bezoeken maar daar niet roken, hebben straks toch kans betrapt te worden tijdens een drugscontrole. Dat blijkt uit onderzoek van Nederlandse en Amerikaanse wetenschappers.

Vijf studenten hebben als proef urenlang in een coffeeshop in Groningen gezeten zonder dat zij daar rookten. Na afloop zijn ze onderworpen aan een drugstest waaruit bleek dat twee van hen positief werd bevonden op cannabis. Ook bij de andere drie studenten werd de werkzame stof THC in hun speeksel gevonden, maar deze concentratie was te laag om op te vallen bij een politiecontrole.

De resultaten zijn saillant omdat er in de Kamer momenteel een wetsvoorstel ligt waarin staat beschreven dat de test geschikt is voor gebruik bij verkeerscontroles. Bestuurders die positief worden bevonden moeten mee naar het bureau. Daar kunnen de passieve rokers dankzij een bloed- en een speekseltest alsnog hun onschuld bewijzen.

Overigens zal het probleem in de praktijk meevallen. Donald Uger van het UMCG laat in De Volkskrant weten dat het onwaarschijnlijk is dat mensen urenlang in een coffeeshop zitten. Onduidelijk is echter wel hoeveel THC er in iemand zijn speeksel komt als er in een kleinere ruimte, dan een coffeeshop, geblowd wordt.