FC Groningen in eigen huis onderuit tegen AZ

FC Groningen heeft zondagmiddag met 3-0 verloren van AZ. Bij rust keek FC Groningen tegen een 1-0 achterstand aan door een vroeg doelpunt van Nick Viergever. Na rust ging de FC op zoek naar de gelijkmaker, maar AZ kwam via Gudmundsson op een 2-0 voorsprong. Elm zorgde voor de 3-0 eindstand. FC Groningen blijft door de nederlaag 11de in de eredivisie met 4 punten.

Eerste helft
FC Groningen kwam in de 1ste minuut van de wedstrijd al op achterstand. Uit een hoekschop van Rasmus Elm kon AZ-verdediger Nick Viergever ongehinderd binnen koppen (0-1). Dusan Tadic kreeg namens de thuisploeg een paar minuten later de eerste mogelijkheid van de wedstrijd. Na een goede pass van Petter Andersson schoot Tadic de bal naast het doel van Esteban. In de 12de minuut was de FC opnieuw dichtbij een doelpunt, maar Danny Holla zag zijn lage schuiver vanaf twintig meter tegen de buitenkant van de paal belandden.

FC Groningen had na die snelle tegentreffer verreweg het meeste balbezit, maar dat leidde nog niet tot uitgespeelde kansen. In de 24ste minuut kon linksback Lorenzo Burnet na een indrukwekkende solo het strafschopgebied inlopen, maar hij stuitte uiteindelijk op keeper Esteban. Hierna werd het spel aan de kant van FC Groningen slordiger en kreeg Brett Holman een enorme kans om AZ op een 2-0 voorsprong te schieten. Van Loo wist zijn schot nog te keren. In de tegenaanval schoot Leandro Bacuna de bal rakelings over het doel van Esteban.

FC Groningen zette vlak voor de rust goed door. Tim Matavz zag de vrijstaande Tadic over het hoofd, ging voor eigen succes, maar schoot te zacht om echt gevaarlijk te worden. Even later was het opnieuw Bacuna die dichtbij een treffer was, maar dit keer vloog zijn vrije trap over het dak van het doel.

Tweede helft
Net als in de eerste helft startte AZ beter dan FC Groningen. De Noord-Hollanders kregen binnen de minuut drie hoekschoppen te nemen, maar die vormden geen gevaar voor het doel van Brian van Loo. FC Groningen had moeite om het spel te maken en kansen werden er tot aan de 60ste minuut niet gecreëerd. Matavz had in die minuut de gelijkmaker op zijn hoofd, maar na een afgemeten voorzet van Tadic kopte de Sloveen naast. Trainer Pieter Huistra besloot vervolgens om in te grijpen en bracht Virgil van Dijk en Tim Sparv in het veld voor respectievelijk Andersson en Holla. FC Groningen werd sterker en het publiek ging volledig achter de ploeg staan.

De ingevallen Van Dijk kreeg in de 73ste minuut een goede mogelijkheid op de gelijkmaker, maar hij schoot de bal in de handen van Esteban. Even later gleed Matavz ongelukkig over de bal heen, terwijl hij oog in oog stond met de doelman van AZ. Terwijl FC Groningen probeerde om de gelijkmaker te forceren, maakte Johann Berg Gudmundsson tegen de verhouding in de 2-0 voor AZ. De IJslander maakte een behoorlijke rush en passeerde Van Loo met een bekeken schot. Even later werd het zelfs nog 3-0 na een enorme blunder van Van Loo. Rasmus Elm schoot een vrije trap van ver buiten het strafschopgebied raak, nadat Van Loo de bal onnodig uit zijn handen liet glippen. Hiermee was het duel definitief beslist in het voordeel van de Alkmaarders.

FC Groningen staat nu 11de in de eredivisie met 4 punten uit 4 wedstrijden. Over twee weken speelt de ploeg van trainer Pieter Huistra de altijd beladen derby in en tegen Heerenveen.