Groningen krijgt SS-vlag Scholtenhuis terug

nieuws
Foto: scholtenhuis.nl

Een bijzonder cadeau. Dat is wat de Stichting Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen dinsdag uit handen van een bewoner van Schiermonnikoog krijgt. 66 Jaar na dato komt namelijk de SS-vlag, die indertijd op het Scholtenhuis wapperde, terug naar de stad.

Tijdens de oorlogsjaren werd het Scholtenhuis aan de Grote Markt door de bezetter gebruikt als hoofdkwartier van de regionale afdeling van de Sicherheitsdienst, de SD (de geheime politie, red.). Onder leiding van commandant Bernard Georg Haase zouden in het pand honderden verzetsstrijders beestachtig behandeld en gemarteld worden. Van hen zouden 473 strijders om het leven komen.

Kort voor de bevrijding van Groningen, op 16 april 1945, werd het Scholtenhuis ontruimd en vluchtten de politiemensen naar Schiermonnikoog, waar op dat moment nog een Duits garnizoen aanwezig was. Bij hun overgave, op 11 juni, werd de SS-vlag, die tijdens de oorlogsjaren naast de hakenkruisvlag op het Scholtenhuis wapperde, teruggevonden.

De vlag werd door de Binnenlandse Strijdkrachten afgeleverd bij een eilandbewoner. Na diens dood kwam de Duitse vlag in bezit van Bauke Henstra, een bekende Tweede Wereldoorlog-historicus op het eiland. Henstra zal de vlag dinsdag overdragen aan de Stichting, die op haar beurt het in bruikleen uitleent aan het Groninger Museum, waar het in een depot terecht komt. De Stichting Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen laat weten dat de vlag nog in redelijk goede staat is.