RUG-voorzitter Jouke de Vries uitgejouwd voor USVA-theater aan Munnekeholm, handhavers en beveiliging ingezet

nieuws
Screencap uit video van Encampment RUG (via Instagram)

Jouke de Vries, bestuursvoorzitter van de Rijksuniversiteit Groningen, kreeg donderdagavond de hoon van Pro-Palestijnse studenten te horen en te zien aan de Munnekeholm.

Handhavers en beveiligers werden ingezet om de RUG-bestuurder en andere gasten in het USVA-theater veilig naar buiten te begeleiden. De voorzitter van de RUG kreeg, terwijl hij het pand verliet en zijn auto instapte, verwensingen toegeslingerd van een groep van ongeveer tien Pro-Palestijnse activisten.

De activisten stonden daarvoor al enige tijd voor de deur van het USVA-theater aan de Munnekeholm op De Vries te wachten, al trommelend en scanderend. Binnen vond een gesprek plaats over de toekomst van internationale studenten in Groningen, georganiseerd door Usva en UKrant. Naast De Vries waren ook hoogleraar Lucy Avraamidou (Science & Engineering) en Rosanne Hertzberger (Tweede Kamerlid Nieuw Sociaal Contract) aanwezig bij de bijeenkomst.

De Pro-Palestijnse activisten riepen om het aftreden van De Vries, omdat zij hem zien als de aanstichter van de hardhandige beëindiging van de bezetting van een RUG-pand aan de Oude Boteringestraat anderhalve week geleden. Daarmee kwam er ook een einde aan het tentenkamp van de activisten op het Broerplein. De Vries is voor de actievoerders ook verantwoordelijk voor het weigeren van de universiteit om haar banden met Israël te verbreken. Ze vinden daarnaast dat de RUG geen volledige openheid geeft in haar (financïele en indirecte)  banden met Israël.