Pro-Palestina demonstranten bezetten gebouw van RUG aan Oude Boteringestraat: politie deelt klappen uit, bezetting beëindigd (update)

nieuws

Na een grotendeels vreedzame demonstratie van Pro-Palestina-activisten eerder op de woensdag heeft een deel van de actievoerders woensdagmiddag toch voor onrust gezorgd. De politie, die in de Butjesstraat de wapenstok tegen hen gebruikte, wist niet te voorkomen dat een aantal actievoerders een pand van de RUG aan de Oude Boteringestaat binnendrong. Deze bezetting werd beëindigd door de politie.

Kort voor de bezetting van het pand vond al een kort opstootje plaats in de Butjesstraat, waar actievoerders ook probeerden een gebouw binnen te komen. De politie wist dit grotendeels te verhinderen, onder meer door de wapenstok in te zetten.

Een ander deel van de actievoerders verplaatste zich naar de Oude Boteringestraat. Via Instagram laten ze weten dat actievoerders dit gebouw hebben ‘overgenomen’. Agenten stonden voor de deur en hielden de wacht, om te voorkomen dat (meer) demonstranten naar binnen zouden gaan.

De actievoerders die het gebouw binnen drongen, hingen onder meer een lange banner uit het raam en staken rookpotten af in het pand. Kort na de bezetting ging een arrestatieteam in zware vesten de deur binnen. De politie was in groten getale aanwezig.

De RUG sloot tijdelijk de deuren van het Academiegebouw, het Harmoniegebouw en de Universiteitsbibliotheek (UB).

Met enig geweld werd een aantal demonstranten uit het gebouw gehaald. Daarbij raakten zeker drie van hen gewond. Eén van hen is overgebracht naar een ziekenhuis.

Ook buiten het pand was het onrustig, waar het gros van ongeveer tweehonderd actievoerders stond. Twee actievoerders zijn door agenten gearresteerd.

In het Stadhuis was net een vergadering bezig van de gemeenteraad. Deze werd tijdelijk geschorst en burgemeester Koen Schuiling nam zijn vertrek voor overleg met de veiligheidsdriehoek (de burgemeester, de politie en het Openbaar Ministerie).

Volgens een woordvoerder van de burgemeester heeft de RUG laten weten dat het de ontruiming van het pand aan de Oude Boteringestraat heeft gevorderd.

Na enige tijd gebeurde dat ook, bevestigt een woordvoerder namens de burgemeester. De actievoerders in het pand zijn weg en ook buiten het gebouw is het inmiddels leeg, op een aantal agenten na.

Een aantal actievoerders droop af, de anderen vertrokken naar het tentenkamp op het Harmonieplein aan de Oude Kijk in ’t Jatstraat.

Video via Dagblad van het Noorden

Tentenkamp op Harmonieplein vreest ontruiming na bezetting

Na de heftige taferelen in de Oude Boteringestraat en de Butjesstraat worden op het tentenkamp van de Pro-Palestina activisten de wonden gelikt. Een woordvoerster van het tentenkamp op het Harmonieplein liet, na alle ongeregeldheden, weten dat er onduidelijkheid is over hoe de demonstratie van woensdagmiddag zo uit de hand heeft kunnen lopen.

Het zou alleen de bedoeling zijn geweest om op de Grote Markt te demonstreren en een protestmars te houden. Een groep actievoerders, waarvan niet bekend is welke, zou vervolgens op eigen houtje hebben besloten naar binnen te gaan bij het pand van de RUG.

Het tentenkamp kijkt met angst uit naar de gevolgen van de bezetting, besluit de woordvoerster van het kampement voor het Harmoniecomplex aan de Oude Boteringestraat.

Het incident zou, zo stelt zij, mogelijk aanleiding zijn voor de veiligheidsdriehoek om ook het tentenkamp, wat woensdag precies een maand op het Harmonieplein staat, te ontruimen. Dat gebeurde tot nu toe niet, omdat de burgemeester het kampement toestond zolang het vreedzaam en rustig bleef.