Cultuurinstellingen uit Stad willen van Niemeyer ‘huis van verbeelding’ maken: ‘Rekenen op meer dan 100.000 bezoekers per jaar’

De voormalige tabaksfabriek van Niemeyer aan de Paterswoldseweg moet de nieuwe culturele hotspot van Groningen gaan worden. Zes culturele instellingen uit Stad hebben een plan gesmeed om het gebouw te vullen met ateliers, werkplaatsen en expositieruimtes. Het nieuwe ‘huis van verbeelding’ zou honderdduizend bezoekers per jaar moeten trekken.

Kunstpunt Groningen, Noorderlicht, GRID Grafisch Museum Groningen, NOORDWOORD, het resort en het Poëziepaleis willen hun intrek nemen in zo’n 4.500 vierkante meter van de voormalige tabaksfabriek.

Voor bezoekers zou de nieuwe cultuurhub een ontmoetingsplek, een podium en een bibliotheek moeten worden, waarbij de samenwerking wordt gezocht met festivals en andere evenementen in de stad. Ook willen de instellingen een winkel en de kunstuitleen huisvesten in Niemeyer. Verder willen de instellingen plek maken voor workshops, ateliers en een aantal studio’s.

De plannen zijn de afgelopen weken aan de gemeente en projectontwikkelaar MWPO gepresenteerd. De partners rekenen op meer dan 100.000 bezoekers op jaarbasis.