Arriva wil dagelijks rechtstreekse treinen tussen Groningen, Amsterdam en Parijs

Vervoersbedrijf Arriva heeft een aanvraag ingediend bij de Autoriteit Consument en Markt (ACM) om vanaf 2026 de internationale treinverbinding tussen Groningen en Parijs te rijden.

Arriva speelt met deze treindienst in op de groeiende vraag naar duurzaam vervoer en de grote maatschappelijke wens voor meer internationale treinen. De trein zal, als het doorgaat om 05.30 uur in de ochtend vanuit Groningen vertrekken en komt rond 10.40 uur aan op Gare du Nord in Parijs. Onderweg stopt de trein op de stations Zwolle, Almere, Amsterdam-Zuid, Schiphol Airport, Rotterdam Centraal, Antwerpen Centraal en Brussel-Zuid.

Om 19.15 uur vertrekt de trein vanuit Parijs weer terug naar Groningen en komt daar rond 00.30 uur aan. Tussendoor verbindt de trein Parijs overdag nog een keer extra met Amsterdam. Zo kan Arriva een extra rechtstreekse en duurzame verbinding tussen meerdere Europese steden krijgen.

Arriva heeft de aanvraag al ruim voor de startdatum ingediend omdat de Nederlandse overheid het internationale spoor voor de komende jaren onderdeel wil maken van het hoofdrailnet, als andere bedrijven niet voor 10 juni met plannen komen. Open toegang tot het spoor is volgens Arriva een basisvoorwaarde om van de trein een succesvol alternatief te maken voor het vliegverkeer op korte afstanden. In de toekomst wil Arriva meer aanvragen doen voor treinverkeer vanuit verschillende Nederlandse regio’s naar het zuiden.