OM wil drie jaar cel en tbs voor Stadjer die buurman neerstak aan Hoendiep

nieuws
Foto: 112 Groningen

Als het aan het Openbaar Ministerie ligt, gaat een dertigjarige man uit Groningen drie jaar achter de tralies voor het neersteken van zijn buurman. Voorafgaand aan de steekpartij aan het Hoendiep zou de man zijn buurman jarenlang hebben afgeperst.

De verdachte zou zijn buurman vorig jaar augustus hebben neergestoken in of bij zijn woning aan het Hoendiep. De verdachte vluchtte meteen weg, maar werd twee dagen later alsnog aangehouden.

Volgens RTV Noord betoogt het Openbaar Ministerie dat het niet de eerste keer was dat de man geweld gebruikte tegen zijn buurman. De verdachte zou hem in de maanden voorafgaand aan de steekpartij meermaals hebben bedreigd om geld los te peuteren bij de buurman. Daarbij zou de verdachte later, voorafgaand aan het steekincident, ook al geweld hebben gebruikt.

Tijdens de aanhouding van de man vonden agenten een gestolen pinpas van zijn neergestoken buurman in de jaszak van de verdachte. Op camerabeelden is te zien hoe hij daarmee betaalde.

Toch ontkent de dertigjarige Stadjer, die weigerde om zich door een advocaat bij te laten staan in de rechtszaal, alle aantijgingen. De reden daarvoor is waarschijnlijk de psychische toestand van de verdachte. Na een opname in het Pieter Baan Centrum kwam vast te staan dat de man lijdt aan schizofrenie, wat tijdens het incident werd verergerd door cannabisgebruik.

Het OM wil daarom, naast een drie jaar durende celstraf, dat de Stadjer tbs krijgt opgelegd. De advocaat van de man (die op verzoek van de rechter toch in de zaal aanwezig was) pleitte dat er voorwaarden aan deze tbs zouden moeten hangen.

Over twee weken weet de Stadjer of hij straf krijgt van de rechter en wat deze zal zijn.