Aanpak locatie VRIJDAG gaat 50 miljoen euro kosten

nieuws

De kosten van de aanpak van de St. Jansstraat en de herhuisvesting van VRIJDAG bedragen 50 miljoen euro. Dat heeft de gemeente woensdag bekendgemaakt.

De gemeenteraad stelde in 2020 hiervoor 37 miljoen euro beschikbaar. Sindsdien zijn de bouwprijzen sterk gestegen en kost het project ruim 12 miljoen euro méér. Het bouwblok met VRIJDAG, het huis voor de amateurkunst, wordt flink aangepakt en biedt straks ook plaats aan commerciële ruimtes en woningen.

Met de aanpak van het bouwblok tussen de St. Jansstraat en de Nieuwe Markt, deels door nieuwbouw en deels door renovatie, wordt de gebiedsontwikkeling van de Grote Markt Oostzijde, inclusief het Forum, voltooid.

Komende zomer verhuizen de activiteiten van VRIJDAG aan de St. Jansstraat naar de Studio Akkerstraat, waar vanaf augustus het cursusaanbod begint. VRIJDAG blijft aan de Akkerstraat gehuisvest tot de sloop- en bouwwerkzaamheden aan de St. Jansstraat zijn afgerond en het nieuwe pand gereed is. Dit is naar verwachting november 2026.