Vrees voor rommel en ongedierte door staking vuilnisophalers: ‘Bewaar afval binnen, op balkon of in de tuin’

nieuws

De gemeente verwacht dat de staking van de afvalverwerkers van de gemeente Groningen, die vrijdag gaat beginnen en tot en met maandag duurt, voor overlast gaat zorgen door volle ondergrondse containers, volle prullenbakken en afval op straat.

Tijdens de stakingsdagen wordt er geen afval opgehaald, zijn afvalbrengstations dicht en wordt de openbare ruimte niet schoongemaakt. Naast de stakingsperiode van 10 t/m 13 februari (vrijdag tot en met maandag aanstaande) vindt er komende woensdag ook een landelijke stakingsdag plaats.

“We verwachten overlast van volle ondergrondse containers, volle prullenbakken en afval op straat”, schrijft de gemeente over de staking. “We vragen u om uw vuilnis zoveel mogelijk binnen of anders in uw tuin of op uw balkon te bewaren. Zo kunnen we samen rommel en ongedierte op straat tegengaan.”

De gemeente maakt daarnaast op voorhand excuses richting haar inwoners: “Wij hopen dat u begrijpt dat onze medewerkers staken en we willen sorry zeggen voor het mogelijke ongemak.”

Inhaaldagen

Om het afval te verwerken na de staking komt de gemeente met een aantal inhaaldagen voor het legen van restafvalcontainers (grijze kliko’s) in wijken waar deze tijdens de stakingsperiode normaal gezien zouden worden geleegd. Deze is op zaterdag 18 februari. Ook voor de blauwe papiercontainers die normaal gezien geleegd zouden worden in de wijken Hoornse Meer en Helpermaar is er een inhaalmoment voor leging: vrijdag 17 februari.

Er komt geen inhaaldag voor gft-afval (de groene containers). Volgens de gemeente is er in deze tijd van het jaar zo weinig snoeiafval, dat dit in de meeste gevallen geen probleem zal opleveren.

Tijdens de staking gaat de gemeente wel door met het inzamelen van bedrijfsafval door de Milieudienst. Ook wordt er gewoon gestrooid als dat nodig is. Daarnaast wordt er ook gereageerd als de weg versperd is en als er glas, naalden of drugsafval op straat liggen. Ook wordt de Vismarkt gewoon schoongemaakt na een markt.

Meer informatie over staking en de gevolgen voor de gemeente Groningen is te vinden op deze webpagina.

Landelijke actie van vakbonden

De staking is onderdeel van een reeks aan werkonderbrekingen in het hele land, nadat de onderhandelingen tussen werkgevers en de bonden halverwege januari klapten. De bonden eisen twaalf procent loonsverhoging en een automatische prijscompensatie. De werkgevers blijven echter bij maximaal vijf procent loonsverhoging.