Rechtbankverslaggevers en tekenaars gaan klacht indienen bij rechtbank na tekening-incident

nieuws

Rechtbankverslaggevers en tekenaars gaan een klacht indienen bij de rechtbank Noord-Nederland in Groningen na het zogeheten tekening-incident. Dat werd vrijdagavond duidelijk in het talkshowprogramma Op1.

“Wij zijn direct de barricaden op gegaan want we gaan hier niet mee akkoord”, vertelt rechtbanktekenaar Petra Urban in het programma. Haar collega Saskia Belleman voegt toe: “Er is een klacht onderweg richting Groningen die breed ondertekend is door rechtbankverslaggevers en tekenaars.” Aanleiding voor de klacht is een situatie die zich afgelopen donderdag voordeed in de rechtbank aan het Guyotplein. Tijdens de behandeling van een moordzaak, die in Appingedam plaatsvond, dwong een rechter rechtbanktekenaar Heleen van den Broek om haar werk aan een tekening van de verdachte te onderbreken en op een andere plek te gaan zitten.

Fotorealistisch
De rechter zou in hebben gegrepen omdat de advocaat van de verdachte betoogde dat haar cliënt kwetsbaar zou zijn en daarom niet in beeld mocht komen. De rechter stelde daarop dat de tekeningen fotorealistisch genoeg waren en daarmee eigenlijk dienen als ‘foto’. Doordat Van den Broek een nieuwe plek kreeg toegewezen kon ze niet meer het gezicht van de verdachte zien.

“Er staat niet in dat er slecht getekend kan worden”
Saskia Belleman: “In het verleden heeft dit wel eens vaker gespeeld. Daarom is er een persrichtlijn opgesteld. Die hebben wij niet gemaakt, maar die heeft de rechtspraak gemaakt als richtsnoer voor rechters. En daarin staat dat er getekend kan worden. Na een protest heeft een rechter ooit eens gezegd dat duidelijk is dat er getekend kan worden, maar dat er niet in staat dat er slecht getekend kan worden. En dat is de essentie. Je moet geen ingrepen doen hoe je je werk moet doen. Net zoals er ook geen ingrepen in mijn artikelen kunnen worden gedaan hoe ik mijn verhaal moet schrijven.” Urban: “Hier moet geen precedent werking van uit gaat. Dit kan niet, en we gaan hier niet mee akkoord. Wij controleren de rechtspraak, maar de rechtspraak moet zich niet bemoeien met de artistieke vrijheid.”