Rechter verhindert tekenaar om gezicht verdachte te verbeelden

nieuws
rechtbank

Een vreemde situatie tekende zich donderdagochtend af in de rechtbank aan het Guyotplein. Tijdens de inhoudelijke behandeling van een bijzonder heftige moordzaak uit Appingedam, dwong een rechter de uit Noordhorn afkomstige rechtbanktekenaar Heleen van den Broek om haar werk aan de tekening van de verdachte te onderbreken en op een andere plek te gaan zitten.

Daardoor maakte de rechter het Van den Broek onmogelijk om het gezicht van de verdachte, die een straf van tien jaar cel en TBS tegen zich hoorde eisen omdat hij zijn ex-vriendin met een bijl om het leven zou hebben bracht, in de tekening te verbeelden. Dat deed de rechter, nadat de advocaat van de verdachte daarop aandrong.

Hoewel het niet voor het eerst is dat een rechter ingrijpt bij het maken van rechtbanktekeningen (de rechter heeft de bevoegdheid in specifieke gevallen wel, zo blijkt uit de Persrichtlijn van de Nederlandse rechtbanken), zorgde de beslissing van donderdagochtend voor verbazing. Niet alleen bij collega-tekenaars en journalisten, maar ook zeker bij Van den Broek, die haar frustraties dezelfde middag nog uitte op haar Instagram-pagina.

Tekst gaat verder onder de Instagram-post:

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Heleen van den Broek (@krebh)

Een bericht gedeeld door Heleen van den Broek (@krebh)

Tekeningen te realistish

Volgens DvhN greep de rechter in, omdat de advocate van de verdachte aandrong op het ‘autheursrecht’ van haar cliënt. De raadsvrouw betoogde dat haar cliënt (die zijn daad in een staat van psychose zou hebben gepleegd) kwetsbaar zou zijn en daarom eigenlijk niet in beeld mocht komen. De rechter stelde daarop dat de tekeningen van Van den Broek ‘fotorealistisch’ genoeg waren en daarmee eigenlijk dienen als ‘foto’.

‘Mijn tekening had deze man kunnen helpen’

Dat zorgde voor frustratie bij Van den Broek. “Er bestaat zoiets als persvrijheid met speciale regels voor de rechtszaal; geen foto’s, alleen tekeningen”, schrijft de Noordhornse tekenaar op Instagram. “Ik moest helemaal opnieuw beginnen.”

Van den Broek stelt daarop dat psychoses geen reden kunnen zijn om in te grijpen in de gebruikelijke gang van zaken in de rechtbank: “Psychosen zijn lelijke dingen die mensen lelijke dingen laten doen. Ik weet, ik heb ze ooit zelf gehad na de geboorte van mijn dochter. Maar ik had geen bijl en mijn ex-partner leeft nog. Als je lijdt aan psychiatrische stoornissen, heb je nog een lange weg te gaan. (..) Het onder ogen zien, op de meest lelijke manier, is de enige manier om opnieuw te leren leven. Het maakt deel uit van wie je voor altijd bent. Mijn tekening had deze man kunnen helpen ermee om te gaan.”