PvdA: ‘Zorginstellingen vrezen vertrek van personeel door betaald parkeren’

nieuws
Foto: FranckinJapan via Pixabay

Zorgmedewerkers komen in de problemen door de invoering van betaald parkeren in delen van de wijken Corpus den Hoorn en Hoornse Meer. Dat stelt de raadsfractie van de Partij van de Arbeid. Volgens de partij zijn zorgaanbieders in de gemeente bang dat de problemen gaan zorgen voor leegloop in het personeelsbestand.

De Partij van de Arbeid kaart het probleem woensdag aan bij het gemeentebestuur.

Nu het betaald parkeren per 1 maart wordt ingevoerd in delen van de twee wijken, zijn medewerkers in bijvoorbeeld de thuiszorg afhankelijk van hun werkgever. Ze kunnen ervoor kiezen om de parkeerkosten zelf voor te schieten en vervolgens te laten vergoeden door hun werkgever. Maar na interventie van de gemeente is er een tweede oplossing: mensen die thuiszorg nodig hebben krijgen binnenkort meer uren op hun bezoekerspas voor parkeerders. Op die manier kunnen ook thuiszorgmedewerkers parkeren met de pas van hun cliënt.

‘Zenuwslopend alternatief’

Dit systeem werkt echter niet of onvoldoende, aldus de raadsfractie van de Partij van de Arbeid. “Een medewerker van de thuiszorg heeft bijvoorbeeld tien minuten voor het aantrekken van steunkousen. Dat zijn dan ook echt tien minuten, want elke minuut moet verantwoord worden”, aldus raadslid Rita Pestman (PvdA). “De medewerker werkt dus sowieso continu onder een enorme tijdsdruk. Na het invoeren van betaald parkeren moet de medewerker eerst de client bellen met de
vraag om de bezoekerspas te activeren. Maar de meeste cliënten zijn op leeftijd en niet meer zo snel.”

‘Instellingen vrezen vertrek personeel’

Dat is volgens Pestman zenuwslopend voor beide partijen. Voor de thuiszorgers zou dat volgens het PvdA-raadslid wel eens reden kunnen zijn om te vertrekken: “In de zorg is immers een enorm personeelstekort en het kost niet veel moeite om elders een baan te vinden. Als je in bijvoorbeeld Leek aan de slag kunt als zorgmedewerker, dan ben je van alle stress van het betaald parkeren af. Er bereiken ons al signalen dat zorgmedewerkers dit overwegen, waardoor de belangrijke zorg voor onze inwoners straks niet meer geleverd kan worden.”

De raad discussieerde afgelopen woensdag ook al over de invoering van het betaald parkeren in Corpus den Hoorn en Hoornse Meer. Komende woensdag pleit Pestman daarom voor een oplossing. De PvdA-fractie ziet graag dat het gemeentebestuur snel met een oplossing komt, want volgende week woensdag gaat het betaald parkeren al in voor de twee Groninger wijken.