Opgeknapte Papengang: “Hebben kunst en licht invloed op de veiligheid?”

nieuws
Foto: Rieks Oijnhausen

Chris Garrit is een onderzoek gestart naar de effecten die kunst en licht hebben op nachtbrakers en diens veiligheid in de binnenstad. Dat laat Garrit zondag aan OOG Tv weten.

Aanleiding voor het onderzoek is de aanpak van de Papengang. Deze gang tussen de Oosterstraat en de Peperstraat werd het afgelopen half jaar voorzien van muurschilderingen en speciale verlichting die de kunst uitlicht. Ook werd het steegje en het plein opnieuw bestraat. “Eind november werd het eindresultaat onthuld”, vertelt Garrit. “Indertijd heb ik mij er, samen met Robbert Holscher en Indy Hamming, sterk voor gemaakt om deze gang aan te pakken om de veiligheid er te verbeteren. Zodat mensen zich er prettiger voelen, want indertijd voelde zich niet iedereen zich er senang. Maar heeft de aanpak de situatie ook verbeterd?”

“Vuil trekt meer vuil aan”
Garrit ziet positieve effecten: “Als ik met ondernemers in de buurt spreek dan laten ze weten dat de situatie veel beter is geworden. Dat de mensen zich veiliger voelen. Ik zie ook dat het project mensen van buiten de stad aantrekt. Mensen die speciaal naar Groningen komen om te kijken wat er van de gang is geworden, en er foto’s van maken. Je hebt het dus over positieve effecten. Op zich is dat logisch. Je hebt de Brokenwindowstheorie. Deze theorie werd in 1982 door de sociale wetenschappers James Q. Wilson en George L. Kelling geïntroduceerd. De theorie stelt dat omgevingen die reeds vervuild zijn, meer vuil aantrekken. Als je het vuil weghaalt verbeterd de situatie.”

Peperstraat
Garrit wil onderzoeken of het ook echt zo is. “Daarvoor heb ik contact gezocht met de politie om antwoord op de vraag te krijgen of er nu ook minder vervelende dingen gebeuren.” De Papengang werd indertijd aangepakt in het kader van een pilot. “Over een aantal maanden verwacht ik het onderzoek afgerond te hebben. Mocht het resultaat positief zijn dan kunnen we kijken of er ook andere locaties in de binnenstad aangepakt kunnen worden. De Peperstraat staat bijvoorbeeld op mijn lijst. Tijdens de stapavonden zijn er veel mensen te vinden, maar overdag is het er niet fijn vertoeven. Dat moet beter kunnen.”