Noorderlijke Arriva-treinen rijden nu allemaal op ‘afgedankt frituurvet’

nieuws
Foto: Bart Mestrom

Alle treinen van Arriva in Fryslân en Groningen zijn af van de diesel. De voertuigen van de vervoerder op het noordelijke spoornet rijden inmiddels allemaal op Hydrotreated Vegetable Oil (HVO), een brandstof gemaakt van plantaardige olie en gebruikt frituurvet.

De treinen rijden nu dus allemaal op de synthetische diesel, die twee jaar geleden werd geïntroduceerd op het Arriva-spoornet met de komst van de WINK-treinen. De brandstof zorgt er in theorie voor (als men kijkt naar de hele keten van energiebron tot trein) dat negentig procent met Co2 wordt geproduceerd. Daarnaast wordt een mengsel van ureum en gedemineraliseerd water in het uitlaatsysteem gespoten, zodat stikstofoxiden in de uitlaatgassen omgezet worden in onschadelijke stoffen.

Maandagmiddag vierde Arriva de mijlpaal. Milfred Hart (regiodirecteur Noord van Arriva) en Avine Fokkens-Kelder (gedeputeerde Verkeer en Vervoer van de provincie Fryslân) plakten een HVO-sticker op een GTW-trein bij de locatie van treinbouwer Stadler in Leeuwarden. Hiermee wordt ook voor reizigers duidelijk dat ze in een trein zitten die rijdt op de duurzame brandstof.