Hondenbezitters gaan komende zondag ’terugblaffen’ naar gemeente na krimp loslooproute Noorderplantsoen

nieuws
Foto: Harro Meijer

Een groep hondenbezitters wil komende zondag van zich laten horen in het Noorderplantsoen. Samen met hun viervoeters wordt een ’terugblaf’-protest georganiseerd tegen het sluiten van een deel van de loslooproute voor honden in het park.

Tijdens het protest, wat om 13.00 uur van start gaat bij de muziekkoepel in het Noorderplantsoen, houden de deelnemers een ludieke actie. De hondenbaasjes ‘blaffen’ dan het Groningse volkslied. “Want ‘wij blaffen terug”, zo schrijft organisator Johanz Westerman in zijn oproep tot het protest.

Met het protest willen de hondenbezitters aan het gemeentebestuur en de raad laten zien dat de loslooproute in het Noorderplantsoen niet hoeft te verdwijnen. De gemeente liet een week geleden weten dat een deel van de loslooproute in het plantsoen wordt geschrapt, omdat omwonenden en bezoekers van het park te veel overlast zouden hebben van spelende en blaffende honden.

Dat zorgde vrijwel meteen voor veel ophef bij hondenbezitters die gebruik maken van de loslooproute. Onder meer de Stichting Hondvriendelijk Groningen schrok van de beslissing van wethouder Wijnja en stelde dat er niet is geluisterd naar de alternatieven die zijn aangedragen. Om de gemeente van gedachten te doen veranderen, startte een groep gebruikers een petitie. Die heeft inmiddels meer dan zeshonderd krabbels.

Ondanks het protest, ook vanuit de gemeenteraad, hield de wethouder voet bij stuk. Afgelopen woensdag liet Wijnja weten te hebben gekeken naar de alternatieven, maar vast te houden aan de sluiting van het deel van de loslooproute tussen de Kerklaan en Paviljoen Zondag.