Hondvriendelijk Groningen schrikt van krimp loslooproute in Noorderplantsoen en pleit voor alternatief

nieuws
Foto: marcelo brito filho from FreeImages

Hondvriendelijk Groningen is geschrokken van het inkrimpen van de loslooproute voor honden in het Noorderplantsoen. De vereniging niet blij met de manier waarop de gemeente Groningen niet is ingegaan op suggesties die de club heeft gedaan om de overlast rond de ‘hondenverzamelplaats’ achter restaurant Zondag in het Noorderplantsoen aan te pakken.

De gemeente liet afgelopen vrijdag weten dat een deel van de loslooproute in het plantsoen wordt geschrapt, omdat omwonenden en bezoekers van het park te veel overlast zouden hebben van spelende en blaffende honden. Tot grote schrik van ‘Hondvriendelijk Groningen’, die voor de opheffing middels een brief bij de gemeente pleitte voor een alternatieve oplossing.

De vereniging pleit daarin voor het tijdelijk afzetten van het grasveld met draadhekken, om zo het slechte grasveld te laten herstellen tijdens de zomer. Dit grasveld gaat kapot, omdat het wordt gebruikt als officieuze verzamelplaats voor groenen hondenbezitters die de route gebruiken. Rond het veld moet volgens ‘Hondvriendelijk Groningen’ dan ook een bord komen met een duidelijke boodschap: Hondenbezitters, graag niet meer verzamelen op dit veld. De bewoners aan de Grachtstraat hebben last van het geblaf en het gras gaat kapot. Daarnaast moet duidelijk worden voor de hondeneigenaren dat als de tijdelijke afzetting wordt weggehaald en ze komen terug, dat de route alsnog wordt geschrapt tussen Zondag en de Kerklaan.

Als tweede maatregel stelt ‘Hondvriendelijk Groningen’ voor om het hondenveld aan de Oranjesingel aantrekkelijker te maken voor hondenbezitters, met meer bankjes en een hondenzwemplek.

Petitie als oproep om besluit terug te draaien

De groep hondenbezitters die gebruik maken van de route door het Noorderplantsoen laten het er niet bij zitten en zijn inmiddels een petitie gestart. “Het college heeft zonder goed onderzoek en goede hoor en wederhoor besloten heeft een gedeelte van de loslooproute in het Noorderplantsoen op te heffen”, schrijven de hondeneigenaren. “Een grote groep gebruikers van het plantsoen voelt zich niet vertegenwoordigt door de visie en conclusie van de Buurtvereniging (lees: de ‘klagers’) die slechts een klein aantal standvastige klagers vertegenwoordigt. We willen daarom, vanuit empathie en verdraagzaamheid, samen komen tot goede oplossingen voor een gezond gedeeld gebruik van het Noorderplantsoen.”

De petitie, waarin de gebruikers van de route het college vragen om het besluit terug te draaien en met hen in gesprek te gaan, is hier te tekenen.

Woensdag vragen aan gemeentebestuur

De Partij voor het Noorden, de VVD en de Partij voor de Dieren springen komende woensdag op de bres voor de verbolgen hondenbezitters. De raadsfractie wil weten of de voorstellen van de hondenclub niet alsnog opgepakt kunnen worden, waardoor het schrappen van het stuk van de loslooproute niet nodig hoeft te zijn.