Brandweer staat de komende jaren voor grote uitdagingen: “Men moet het beste materieel hebben”

nieuws
Foto: Mike Weening - Weening Fotografie

De Groninger brandweer staat de komende jaren voor grote uitdagingen. Naast het aantrekken van genoeg vrijwilligers, gaat het ook om bijvoorbeeld het acteren op nieuwe technologische ontwikkelingen. In de gemeenteraad konden politieke fracties hun wensen en bedenkingen meegeven voor de inrichting van de brandweerzorg voor de komende jaren.

Raadslid Joren van Veen van de PvdA: “We hebben afgelopen week allemaal gezien hoe belangrijk de brandweer is. Vorige week zondag rond 15.00 uur lieten mobieltjes massaal van zich horen tijdens de grote brand aan de Boerhaavelaan. In het bericht stond dat ramen en deuren gesloten moesten worden. Een uur later al kon het sein ‘brand meester’ worden gegeven. Het geeft aan hoe belangrijk en goed de brandweerzorg is. De komende jaren staan we voor grote uitdagingen. Hoe zit het bijvoorbeeld met de verhuizing van de kazerne aan de Sontweg? Door de stikstofregels is dat ingewikkeld, maar ook vanwege de aanrijtijden en -routes en de geluidsoverlast, is dat een hele opgave. Daarnaast zien we dat de energietransitie volop bezig is. We gaan over naar een fossielbrandstofvrije samenleving waarbij de brandweer voor nieuwe blusuitdagingen komt te staan. Hoe gaan we elektrische auto’s, en accu’s in huizen, blussen? Wij als fractie vinden het belangrijk dat de Groningse brandweer voorop blijft lopen. Kunnen we niet financiering losweken uit Den Haag of Brussel waardoor onze brandweer nu al pilots kan gaan draaien om hier mee aan de slag te gaan?”

René Staijen (Stadspartij 100% voor Groningen): “De kazerne in Ten Boer was negen jaar geleden al niet meer toereikend”
René Staijen van Stadspartij 100% voor Groningen: “Wij willen als fractie onze grote waardering uitspreken voor de brandweer. Voor de beroepsmensen, maar ook zeker voor al die vrijwilligers die dag en nacht klaar staan. Maar ook wij hebben zorgen. In het visieplan Brandweerzorg 2030 lezen wij onder zo ongeveer iedere alinea dat het financieel allemaal net uit komt. Hoe zit dat over een aantal jaren? Kunnen we ons aandeel dan nog steeds bijdragen, kijkend naar de financiële situatie van de gemeente? Daarnaast valt ons een aantal dingen op. De aanrijtijden zijn acceptabel, maar zijn niet sneller. Er wordt ingezet op meer preventie, maar als het eenmaal brandt wil je er wel sneller bij kunnen zijn. Collega Van Veen refereerde al even naar de brandweerkazerne Sontweg. Maar hoe zit het in Ten Boer? Die kazerne was negen jaar geleden al niet meer toereikend. Niemand weet wanneer die kazerne vernieuwd wordt. En tot slot willen wij het gemeentebestuur wijzen op het drinkwaternet. Dit net wordt vervangen door kleinere leidingen, wat problemen kan veroorzaken in de bluswatervoorziening. Hoe wordt dit opgelost?”

Tekst gaat verder onder de foto:

Burgemeester Koen Schuiling vindt dat de brandweer moet beschikken over het allerbeste materieel. In de zomer van 2021 oefende de post Sontweg met het toen gloednieuwe watertransportsysteem. Die oefening vond plaats in de binnenstad. Foto: Mike Weening – Weening Fotografie

Ietje Jacobs-Setz (VVD): “Het is zo mooi dat alle brandweermensen zo trots zijn”
Ietje Jacobs-Setz van de VVD: “Drie weken geleden zijn wij aanwezig geweest bij een sessie voor de brandweerzorg in de regio. Hoe de brandweer er nu voor staat is behoorlijk positief. Maar het verhaal voor de toekomst is wel schrikken, zeker voor wat betreft de huisvesting. De nieuwe kazerne in Haren heeft bijvoorbeeld een lange aanloop gehad. Daar zijn we dertig jaar mee bezig geweest. Vorige week zijn we als raad er op visite geweest, en wat dan opvalt is dat de brandweermensen allemaal zo trots zijn. Dat is heel mooi. Wat ook mooi is, is dat er op de kazerne werkplekken zijn. Ik sprak met een brandweerman die hierdoor één dag in de week zijn werk bij Sport050 op de kazerne kan doen. We zouden dat eigenlijk meer moeten stimuleren. Maar als we het hebben over wat er in de provincie de komende jaren nodig is aan huisvesting, dan is dat wel schrikken. Daarnaast delen wij de zorgen van andere partijen over het elektrificeren van de samenleving.”

Terence van Zoelen (Partij voor de Dieren): “De meeste slachtoffers vallen onder dieren”
Alle fracties benoemen het goede werk dat door de brandweer wordt gedaan. Terence van Zoelen van de Partij voor de Dieren: “Er liggen grote opgaven op tafel. Het aan boord houden van vrijwilligers, de huisvesting, het materieel, de innovatie, het tekort aan water, de waterleidingen en de klimaatverandering. In alles dat benoemd wordt gaat het over mens en dier. En dat is mooi. Maar ons valt op dat de preventie nog heel erg gericht is op mensen. En dat is belangrijk. Maar de meeste slachtoffers bij branden vallen echter wel onder dieren. Ondanks dat het in de provincie meevalt, kennen we voorbeelden waarbij er heel veel dieren komen te overlijden. Mijn partij heeft er in de Tweede Kamer voor gezorgd dat er een verscherping van de wetgeving rond stalbranden komt. Vanaf dit jaar is een jaarlijkse visuele keuring van stallen verplicht. En is het ook verplicht dat technische ruimtes in stallen zestig minuten brandwerend zijn. Kan dit onderdeel ook meegenomen worden in de visie Brandweerzorg 2030?”

Tekst gaat verder onder de foto

In het voorjaar van 2022 brak er brand uit in een paardenschuur in Hoogkerk. Hierbij kwamen een aantal paarden om het leven. Foto: OOG

Leendert van der Laan (Partij voor het Noorden): “Komt er ook compensatie voor hulpverlening bij zware aardbevingen?”
Leendert van der Laan van de Partij voor het Noorden: “Het ging al even over de kazerne in Ten Boer. Een dorp dat in het aardbevingsgebied ligt. En dat is wel een mooi bruggetje, want hoe zit het met opleidingen voor hulpverlening bij zware aardbevingen? We hopen dat het nooit gebeurt, maar is hier ook financiële compensatie voor mogelijk, dat we dat goed hebben geregeld dat brandweermensen trainingen krijgen van wat ze moeten doen bij zware bevingen?”

Koen Schuiling (VVD): “De brandweer heeft geen vet op de botten”
Burgemeester Koen Schuiling is het met de fracties eens dat het brandweerwerk er niet makkelijker op wordt: “De techniek is aan het veranderen, en dat betekent dat er bijgeleerd moet worden. De PvdA brengt de elektrische auto op tafel, en dat is denk ik heel beeldend voor de tijd waarin we leven. Maar er zijn ook andere ontwikkelingen. De brandweer moet zich in een hoger tempo aanpassen aan de tijd. En dat doet ze ook. We zullen ook na moeten gaan denken wat het organisatorisch en financieel gaat betekenen. Tien jaar geleden zijn we gestart met het instellen van veiligheidsregio’s, waarbij de gemeentelijke brandweer kwam te vervallen. Destijds is er om verschillende redenen niet voor gekozen om een bruidsschat mee te geven, waardoor de veiligheidsregio nu geen vet op de botten heeft.”

“Nieuwe kazerne in de stad moet lang mee gaan”
“Toch kunnen we aan een aantal knoppen draaien. We hebben in de provincie een aantal kazernes die door de hoeven aan het zakken zijn. Mevrouw Jacobs-Setz verwees naar Haren waarbij het dertig jaar heeft geduurd. Ik heb begrepen dat het zelfs 32 jaar is geweest. Ten Boer komt in dit verhaal ook zeker aan de orde, maar ik durf geen jaartal te noemen. Het is ook een puzzel. Kunnen we ergens in de nabijheid niet aan de slag, dan kunnen we Ten Boer naar voren trekken. Ook de hoofdkazerne aan de Sontweg werd benoemd. Het besef is er ook zeer zeker dat deze situatie aangepakt moet worden. Duurzaamheid is daarin belangrijk, dus het moet niet iets krakkemikkigs worden, maar iets goeds, dat bij de tijd is, en lang mee kan gaan. Voor andere kazernes in de regio geldt dat we overwegen om deze nieuwe gebouwen modulair op te gaan bouwen. Hierdoor kunnen we veel besparen aan de voorkant, en kunnen we een kazerne uitbreiden, als hier vraag naar is.”

Tekst gaat verder onder de foto

In 2011 nam brandweer Stad twee nieuwe hoogwerkers in gebruik. De voertuigen worden dit jaar vervangen door nieuwe hoogwerkers, die tien meter hoger kunnen reiken in vergelijking met hun voorgangers. Foto: Sebastiaan Scheffer

“De brandweer moet het allerbeste materieel hebben”
“Wat betreft uitrusting en toerusting. Mijn standpunt is dat mensen die in zo’n gevaarsettende situatie aan het werk zijn, het allerbeste materiaal moeten hebben. Ze mogen niet blootgesteld worden aan risico’s. Daarom geen bezuinigingen. In het leger is dat wel gebeurd, en daar zien we nu de gevolgen van. Dat willen we niet bij de brandweer. Willen we alle vraagstukken en taken oppakken, dan is het voor het financiële plaatje verstandig om te kijken naar de ontwikkeling van het gemeentefonds.”

“Nadruk op preventie”
“Qua toekomst krijgt preventie een heel zwaar accent. Op vele fronten zijn we ook met preventie bezig. We werken daarin ook samen met heel veel organisaties. Het vrijwilligersvraagstuk is een zorg. Ook qua samenstelling. Op dit moment is zeven procent van de brandweermensen vrouw. Het zou fantastisch zijn als we dat omhoog kunnen krijgen. En dat geldt ook voor andere gebieden als inclusiviteit en diversiteit. Daar zijn we mee bezig. Wat betreft de toekomst. Ook andere gemeenteraden buigen zich de komende tijd over dit voorstel. Alle informatie verzamelen we, en wanneer we alles duidelijk hebben, inclusief financiële vraagstukken, dan komen we bij u terug.”

“Stalbranden maken mij misselijk”
De burgemeester staat nog uitgebreid stil bij de vraag van de Partij voor de Dieren: “Het gaat om verschrikkelijke branden. Het is heel gek dat stallen op deze manier nog gebouwd mogen worden. Ik word er misselijk van. Hoe achteloos? Ik ben daarom heel blij met wat uw collega’s in Den Haag hebben gerealiseerd, en dat nemen we uiteraard mee.” Van Zoelen: “In de wetgeving wordt ook gesproken over verplichte controles. Kan dat in de visie verwerkt worden?” Schuiling: “Daar sluiten we op aan. Die inspecties gaan we ook uitvoeren.”

“Bluswater nu op orde, maar wel een punt van zorg”
Schuiling geeft verder aan dat hij de opvatting van de VVD deelt over goed werkgeverschap, en dat hier rekening mee wordt gehouden. Net als de vraagstukken rond regen- en drinkwater. De burgemeester geeft aan dat het bluswater nu op orde is, maar dat het wel een punt van zorg is. Van der Laan van de Partij voor het Noorden: “Komt er ook compensatie voor trainingen rond aardbevingsschade?” Schuiling: “Daar krijgen we budget voor dat op een creatieve manier is verwerkt in de visie die voor u ligt.”