Afval op straat neemt toe door staking gemeentemedewerkers: “In de wijken valt het nog mee”

nieuws
Foto: Andor Heij

Het is zondag de derde dag dat er geen vuilnis wordt opgehaald. Op verschillende plekken in de gemeente stapelt afval en vuilnis zich op.

“De binnenstad ligt echt bezaaid met zwerfafval”, vertelt OOG-verslaggever Andor Heij. “De afvalbakken puilen echt uit. Daarnaast zie je dat ondergrondse containers vol zijn en dat mensen het afval er maar naast hebben geplaatst. In de wijken is de situatie nog te overzien. In De Hoogte is er niets aan de hand, en ook in Paddepoel en Vinkhuizen valt het allemaal mee. In Helpman zie je dat er wel meer zwerfvuil aanwezig is.”

Staking
De gemeenteambtenaren die verantwoordelijk zijn voor de afvalverwerking zijn vrijdag begonnen met een staking. Het gaat om een estafettestaking waarbij er eerder al in andere gemeenten het werk werd neergelegd. De ambtenaren staken uit onvrede over het uitblijven van een nieuwe cao. Ze eisen een flinke loonstijging om het verlies aan koopkracht als gevolg van de torenhoge inflatie te compenseren.

“Vuilnis binnen of in uw tuin of op uw balkon te bewaren”
Behalve dat er geen afval op wordt gehaald zijn deze dagen ook de afvalbrengstations dicht en worden de straten niet schoongemaakt. “We verwachten overlast van volle ondergrondse containers, volle prullenbakken en afval op straat”, liet de gemeente afgelopen week weten. “We vragen u om uw vuilnis zoveel mogelijk binnen of anders in uw tuin of op uw balkon te bewaren. Zo kunnen we samen rommel en ongedierte op straat tegengaan.”

Grote manifestatie
Maandag is voorlopig de laatste dag waarop er gestaakt wordt. Op de Grote Markt vindt er dan een grote manifestatie plaats van gemeenteambtenaren. Toezichthouders en Boa’s zullen maandag alleen optreden bij calamiteiten. Op deze dag zullen zij geen parkeerboetes uitdelen en ook zal de scanauto niet rijden. De komende week vinden er inhaaldagen plaats om containers in wijken te leggen die de afgelopen dagen vanwege de staking niet zijn geleegd. Voor het gft-afval komt er geen inhaaldag.

Foto: Kevin van der Laan
Foto: Patrick Wind – 112groningen.nl
Foto: Patrick Wind – 112groningen.nl
Foto: Patrick Wind – 112groningen.nl
Foto: Patrick Wind – 112groningen.nl
Foto: Patrick Wind – 112groningen.nl
Foto: Patrick Wind – 112groningen.nl
Foto: Patrick Wind – 112groningen.nl
Foto: Patrick Wind – 112groningen.nl
Foto: Patrick Wind – 112groningen.nl
Foto: Patrick Wind – 112groningen.nl
Foto: Patrick Wind – 112groningen.nl