“Sommige mensen schrokken zich een hoedje, maar uiteindelijk was iedereen heel blij met de lampjes”

De actie van Bob ter Haak om fietslampjes uit te delen in de binnenstad is zaterdagavond een succes geworden. Nagenoeg alle fietslampjes werden uitgedeeld.

Hoi Bob! Je vertelde gisteren al dat je in een bijzonder kostuum de lampjes wilde gaan uitreiken hè?
“Klopt. En ik heb woord gehouden. Ik dacht, zo’n actie moet wel een beetje opvallen, dus ik heb een scheidsrechter-pak aangetrokken en een Ruud Gullit-pruik op mijn hoofd gezet. En dat had resultaat. Sommige mensen schrokken zich helemaal een hoedje. Die dachten dat ik een bekeuring uit ging schrijven. Maar toen ze in de gaten kregen wat mijn doel was, ontving ik alleen maar leuke reacties.”

Mensen die bang zijn om een bekeuring te krijgen. Dat betekent waarschijnlijk dat je mensen hebt betrapt die zonder verlichting fietsten …
“Klopt. Het doel van deze actie was om lampjes uit te reiken aan mensen die geen verlichting voeren op hun fiets. Ik heb de actie zelf bedacht, omdat ik zelf graag fiets, maar ik mij zeer regelmatig erger aan mensen die geen verlichting voeren. Voor hun is dat gevaarlijk, maar ook voor mij, omdat ik ze niet aan zie komen. Als je vraagt naar een schatting dan denk ik dat gisteravond twintig procent van de fietsers geen verlichting voer, dus twee op de tien had geen verlichting op de fiets. Ja, daar schrik ik van. Dat geeft gelijk ook de noodzaak van deze actie aan.”

Zonder te willen bagitaliseren, maar wat zijn dit voor mensen? Zijn het mensen uit alle leeftijdsgroepen?
“De mensen die geen verlichting voeren zijn voornamelijk jongeren. Dat is wel wat heel duidelijk op viel.”

En uiteindelijk heb jij dus gisteravond de stad een beetje veiliger gemaakt …
“Klopt. En daar werd goed op gereageerd. Mensen waren blij maar vooral ook erg dankbaar. En ik hoop dat deze actie een vervolg krijgt. Ik heb gezegd, ik moet ergens beginnen. En ik hoop dat andere mensen deze handschoen nu ook oppakken. Mensen die meer informatie willen hoe ze zoiets op kunnen pakken, die kunnen kijken op mijn website. Eventueel kan men via Facebook ook contact zoeken als ze vragen hebben hoe ze zoiets opzetten.”

De tv-reportage die OOG Tv over dit onderwerp heeft gemaakt wordt maandag aan dit artikel gekoppeld.

Foto: Paul Blom