In scheidsrechter-pak en met Ruud Gullitpruik fietslampjes uitdelen: “Mijn steentje bijdragen aan de veiligheid”

nieuws
Foto: Daedalus uit nl, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1797698

Het zal zaterdagavond een bijzondere happening worden op de Vismarkt: iemand die in een scheidsrechter-pak, en met een Ruud Gullitpruik op, fietslampjes uitdeelt. Die persoon is Bob ter Haak.

Hoi Bob! Carnaval valt vroeg dit jaar …
“Haha, dat zou je wel kunnen zeggen. Maar ik heb gezocht naar een ludieke en opvallende manier om een serieus onderwerp op de kaart te zetten. Een onderwerp waar ik graag mijn steentje aan bij wil dragen. En dan wil je dat het opvalt. Dus daarom heb ik een scheidsrechter-pak gehuurd en een Ruud Gullitpruik, zodat mensen er niet om heen kunnen.”

Want je gaat fietslampjes uitdelen, terwijl je geen enkele betrokkenheid hebt bij organisaties die zich hier voor inzetten …
“Klopt. Ik woon in Stad, ik hou van de stad, ik fiets veel, en ik erger mij er aan dat er zoveel mensen zonder licht fietsen. Het is namelijk gevaarlijk. Enerzijds voor de mensen die geen verlichting voeren, maar ook voor mij, omdat ik ze soms niet aan zie komen. De ergernis heb ik om proberen te zetten in een actie. Ik dacht, kan ik niet fietslampjes uit gaan delen? Ik vind het mooi om iets te geven aan de mensen. Dus ik heb een bericht op sociale media geplaatst, en heb gevraagd of mensen mij willen helpen, en of er ook lampjes gesponsord kunnen worden.”

En toen ben je al snel in contact geraakt met de gemeente Groningen …
“Ja. Iemand wees mij op de gemeente, en daar heb ik contact mee gelegd. Zij waren direct ontzettend enthousiast. Ze lieten weten dat er een doos met lampjes klaarstond, en dat ik die kon komen halen. Dus dat heb ik gedaan, en die lampjes ga ik vanavond vanaf 18.30 uur uitdelen op de Vismarkt.”

Hoe ga je de mensen aanspreken?
“Dat weet ik nog niet. Ik ben heel benieuwd hoe het straks zal gaan. Ik heb besloten om aan de oostzijde van de Vismarkt te gaan staan. In een half uurtje of uurtje wil ik proberen de lampjes kwijt te raken. Waarschijnlijk zal ik er helemaal alleen staan, maar als mensen mij willen helpen, dan zijn ze natuurlijk van harte welkom. En ondertussen hoop ik dat mijn actie inspireert. Dat mensen die dit artikel lezen nu denken, zoiets lijkt mij ook leuk om in mijn wijk op te pakken. Dat we samen onze Stad wat veiliger en mooier kunnen maken.”

Meer informatie over het initiatief vind je op deze website.