Sensatie in Wijk aan Zee: Giri wint toernooi dankzij Van Foreest

sport
@Maaike Brink-Tata Steel Chess Masters 2023

Anish Giri heeft de Tata Steel Chess Masters 2023 gewonnen, dankzij een overwinning van Jorden van Foreest op de ongeslagen koploper Abdusattorov.

Voor het ingaan van de laatste ronde was de stand: 1. Abdusattorov 8 en 2. Giri 7,5. De Nederlander Giri wist zijn partij tegen Rapport te winnen. Abdusattorov had het hele toernooi nog niet verloren, maar uitgerekend de 23-jarige Groninger Van Foreest wist hem met de zwarte stukken te verslaan.

In een Siciliaanse opening werden de dames snel geruild. De stelling leek aanvankelijk in evenwicht, maar Van Foreest wist een klein voordeeltje te bereiken. Jorden won een paar pionnen, waarna Abdusattorov na 49 zetten opgaf. Zo deed Van Foreest wat terug voor de ontknoping van twee jaar geleden. Toen wist hij zeer verrassend het toernooi te winnen na een barrage tegen Giri.

Giri wint het toernooi met 8,5 uit 13. Op de tweede plaats eindigen Abdusattorov en wereldkampioen Carlsen met 8 uit 13. Van Foreest begon slecht met 2 uit 7, maar eindigt sterk met 4 uit 6. Zijn totaalscore is 6 uit 13 en daarmee is Jorden gedeeld negende van de veertien deelnemers.