Eerste nachttrein tussen Stad en Schiphol rijdt over twee weken

nieuws
Foto: Rick ten Cate - tencatefotografie.nl

In de nacht van vrijdag 20 op zaterdag 21 januari rijdt er voor het eerst een nachttrein van Arriva tussen Groningen en Schiphol.

De eerste ritten staan inmiddels in de reisplanners en de ticketshop van Arriva. De trein vertrekt om 01.48 uit Groningen en rijdt via Assen, Zwolle, Lelystad en Almere naar de nationale luchthaven, waar de rit om 03.50 uur eindigt. Om 05.07 uur rijdt de trein via hetzelfde traject terug naar Groningen en komt om 07.17 aan in Stad.

Halverwege september bepaalde de Autoriteit Consument en Markt (ACM) dat de vervoerder het spoor waar normaal alleen de NS op rijdt, in de nachtelijke uren mag gebruiken. Die beslissing wilde Arriva eigenlijk in december al aangrijpen om de nachttrein te laten rijden, maar door schade aan het spoor bij Swifterbant konden er geen testritten worden gereden. Daarom werd de start van de treinritten uitgesteld tot januari.

Reizigers kunnen niet met een OV-Chipkaart reizen met de nachttrein. Er geldt een speciaal tarief en daarom betalen alle reizigers, ongeacht waar ze instappen, tien euro voor de reis. Een kaart is alleen verkrijgbaar via glimble, de reisapp van Arriva. De reiziger ontvangt dan een QR-code waarmee de poortjes worden geopend.