Een nieuwsbericht over AI in het Forum schrijven met AI: kan dat?

Vanaf vrijdag organiseren het Forum Groningen, de Koninklijke Bibliotheek en de Nederlandse AI Coalitie de AI Parade over artificial intelligence, oftewel AI.

Kunstmatige intelligentie wordt op steeds meer manieren toegepast, bijvoorbeeld als je een film of serie op Netflix kijkt. De AI zorgt dan voor aanbevelingen. Maar ook in bijvoorbeeld de zorg of met teksten worden deze systemen steeds beter, zo zei Kees van de Klauw van de Nederlandse AI Coalitie zaterdag in Haren Doet op OOG Radio. Een voorbeeld is volgens hem het programma ChatGPT. “Daarvan komt veel in het nieuws, omdat die fantastische verhalen en essays kan schrijven.” De NOS ontdekte recent tijdens onderzoek dat het op die wijze veel onder scholieren wordt gebruikt.

Bij OOG vroegen we ons af hoe dit bijvoorbeeld bij een nieuwsbericht zou werken. Daarom besloot Kevin van der Laan van Haren Doet de proef op de som te nemen en te kijken of ChatGPT een nieuwsbericht zou kunnen schrijven over de AI Parade. Het antwoord is misschien. Dit bericht is uiteindelijk alsnog met de hand geschreven maar bepaalde passages en alinea’s zijn zeker bruikbaar voor een nieuwsartikel.

We voedden het programma met wat basisinformatie, over de periode van het evenement en de de locaties. ChatGPT opent vervolgens zijn bericht met de tekst ‘De AI Parade is een uniek evenement dat van 3 tot 26 februari plaatsvindt in Forum Groningen en de bibliotheek van Haren. Het doel van deze parade is om de bevolking bekend te maken met de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligentie.’

Tot zover klopt het. Daarna besluit het programma echter zelf onderdelen te gaan verzinnen die niet op het programma staan. Uiteindelijk zou een dusdanig nieuwsartikel dus nog behoorlijk handmatig gecorrigeerd moeten worden. Het blijkt efficiënter om zelf gewoon de hele tekst te schrijven.

Zelf kunstmatige intelligentie ervaren kan tijdens meerdere evenementen in het Forum en de bibliotheek van Haren tussen 3 en 26 februari. De precieze data, tijden en locaties zijn te vinden op de website van het Forum.

Luister hier het gesprek met Kees van der Klauw uit Haren Doet terug: