Bastiaan Star: “Waterbesparend toilet bespaart 40% water”

oogochtendshow
Foto: Pixabay

Er wordt per toilet bij het doortrekken ca. 8 liter water gebruikt, dat uit de natuur wordt gehaald, ook in tijden van droogte. Dat kan ook anders, volgens Bastiaan Star van Wadify. Dit bedrijf heeft een toilet ontworpen dat 40% water kan besparen.

Dit doet het toilet door de ontlasting te analyseren en op die manier te bepalen hoeveel water nodig is om door te trekken. “De gebruiker merkt er niets van”, verzekert Star, “die gaat gewoon zitten op het toilet, maar ondertussen meet het toilet wat er gebeurt. Op het moment dat je wegloopt spoelt het toilet automatisch met de juiste hoeveelheid water door.”

Medische achtergrond

Star en zijn partner kwamen op het idee om een toilet te maken dat gebaseerd was op een medische achtergrond. “Door het analyseren kun je iets zeggen over de gezondheid van mensen”, vertelt hij. “Nu wordt dat gedaan doordat urine wordt verzameld in bijvoorbeeld het ziekenhuis en dat gaat naar een lab toe. Dat is best wel omslachtig.” Het idee was om een toilet te ontwikkelen dat dit zelf kon doen, waarna resultaten meteen bekend zijn. Het bleek echter dat dit een heel lang en ingewikkeld traject was. Toen ze merkten dat de zomers in Groningen heter en droger werden, leek het hen handiger om het analyseren toe te passen om water te kunnen besparen.

Een besparing 5200 liter water per persoon

Per persoon wordt per jaar 13.000 liter water gebruikt om het toilet door te spoelen, vertelt Star. Dat betreft schoon drinkwater, dat vanwege de kwaliteit uit natuurgebieden wordt gehaald. Bij droge zomers wordt dan extra water daaruit onttrokken, waardoor de situatie sterk wordt verslechterd. Met deze toiletten kan rond de 5200 liter water per jaar worden bespaard, aldus Star. “Daarnaast houdt het toilet ook bij hoeveel water wordt gebruikt en dus wordt bespaard, zodat de bewustwording ook wordt versterkt.” Het bedrijf richt zich met name op bedrijven, omdat op die manier zoveel mogelijk impact kan worden gerealiseerd.

Investeerders gezocht

Het bedrijf dat in Beijum is gevestigd is op zoek naar investeerders. Daarmee kan ook worden doorontwikkeld, om op die manier ook medische toepassingen alsnog te kunnen inbouwen. Meer informatie over het bedrijf is te vinden op hun website.

Bastiaan Star was te gast in de OOG Ochtendshow om meer te vertellen over het waterbesparende toilet.