Zonnepanelenoplichter uit Stad krijgt nog een jaar cel voor bezit drugsafval

nieuws
Foto: Emmanuel Huybrechts via Flickr (CC 2.0 SA) http://flic.kr/p/asiq1f

Een 37-jarige man uit Groningen is binnen een maand tijd twee keer veroordeeld tot een jaar celstraf. Waar de Stadjer begin november al te horen kreeg dat hij een jaar moet brommen voor zwendel met zonnepanelen, hoorde hij donderdag dat hij ook één jaar de cel in moet voor het bezit van drugsafval.

Dat meldt RTV Noord donderdagmiddag.

De opgelegde straf in de zaak rond het drugsafval was gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie. De Stadjer ontkent echter betrokken te zijn bij de zaak. De advocaat van de 37-jarige Groninger liet twee weken geleden, tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak rond het drugsafval, al weten dat hoger beroep volgt bij een veroordeling. Ook tegen zijn eerder opgelegde straf wil de Stadjer naar het Gerechtshof voor een nieuw oordeel.

Begin deze maand kreeg de Groninger te horen dat hij een jaar de cel in moet, omdat hij de aanschaf en plaatsing van zonnepanelen factureerde aan klanten van zijn bedrijf zonder ze te leveren.  Daarmee dupeerde hij twaalf klanten voor bijna een ton.

De zonnepanelenfraude kwam mede aan het licht dankzij een uitzending van het AVROTROS-programma Opgelicht. De zonnenpanelenzwendelaar werd daarin herkend door de eigenaar van een loods in Marum, omdat de Stadjer het pand van hem huurde. Omdat de huurbaas de Stadjer had zien sjouwen met jerrycans naar zijn loods, werd de politie ingeschakeld. Na een inval bleek dat er zo’n 10.000 liter drugsafval in het pand werd opgeslagen. Uit DNA-onderzoek bleek dat de Stadjer de vaten met afval had gehanteerd.