Provincies tillen besluit over voortbestaan Groningen Airport Eelde over verkiezingen heen

nieuws
Foto: Groningen Airport Eelde

Hoewel de aandeelhouders van Groningen Airport Eelde eigenlijk voor het einde van het jaar met een realistisch en juridisch houdbaar plan voor de luchthaven hadden moeten komen richting Den Haag, willen de provincies Groningen en Drenthe pas na de Provinciale Statenverkiezingen van maart een beslissing nemen over de toekomst van het vliegveld.

Dat blijkt uit een brief die minister Mark Harbers eind vorige week richting de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Omwonenden dwongen het Kabinet eind mei om de luchthaven achter de broek te zitten rond het Luchthavenbesluit voor Groningen Airport Eelde. Dit besluit regelt wat er op de luchthaven gebeurt, welke vliegtuigen er mogen vliegen, hoe vaak en wanneer er gevlogen mag worden en wat in de omgeving wel en niet mag qua veiligheid en milieu. Eelde opereert al sinds 2014 zonder zo’n geldig besluit, bij de gratie van het kabinet. De Raad van State besliste in mei dat dat niet langer kan en mag. Een nieuw besluit moet er voor 2024 liggen.

Het kabinet besloot daarop dat de luchthaven tot uiterlijk eind van dit jaar de mogelijkheid had om met een realistisch en juridisch houdbaar plan te komen, waarmee een nieuw Luchthavenbesluit kan worden aangevraagd.

De provincies Groningen en Drenthe stellen nu dat een goed onderbouwd plan er niet ligt voor de aankomende Statenverkiezingen. De twee provincies zijn samen de grootste aandeelhouders van de luchthaven (60 procent), naast de gemeente Tynaarlo (4 procent), de Stichting FB Oranjewoud (26 procent) en de luchthaven zelf (10 procent). Daarmee lijkt de toekomst van ‘Eelde’ zeker een onderwerp te gaan worden waar tijdens de verkiezingscampagne veel aandacht voor zal zijn.

Daarnaast is het plan voor de luchthaven vertraagd, zo stelt Harbers, omdat de gesprekken tussen Groningen Airport Eelde en Schiphol nog niet zijn afgerond. De twee luchthavens praten nog steeds over een mogelijke samenwerking. Maar hoe die er dan uit moet gaan zien, moet nog besproken worden.