Hulpdiensten bereiden zich al vanaf de zomer voor op jaarwisseling

nieuws
Foto: Rick ten Cate – tencatefotografie.nl

Waar de meeste mensen de jaarwisseling zien als een feestelijke avond, bereiden de hulpdiensten zich al maanden voor op één van de drukste nachten van het jaar. En in die voorbereiding is Stad altijd een vreemde eend in de bijt.

“Als we de ‘normale’ lijn volgen, dan komen er veel kleinere meldingen, en zijn er geen grote incidenten”, vertelt Kees Odenkirchen, Regionaal Operationeel Leider en Algemeen Commandant Brandweerzorg bij de Veiligheidsregio Groningen. “Toch gebeurt er altijd te veel, en is er te veel schade. Achteraf spreken we vaak van een rustige jaarwisseling, maar dat is eigenlijk niet juist gezien het aantal incidenten en de bijbehorende schadebedragen.”

Voorbereiding begint in de zomer

De voorbereiding voor de jaarwisseling gaat volgens Odenkirchen niet over één nacht ijs en begint al in de zomer: “Een goede voorbereiding is het halve werk. In aanloop ernaartoe hebben we vooral veel contact met de politie, maar ook met de meldkamer, gemeentes en ambulancezorg. De politie monitort wat er speelt in de maatschappij en waar de ‘hotspots’ zich bevinden. Dat zijn plekken waarvan we weten dat de kans op incidenten groter is, omdat zich daar bijvoorbeeld veel hangjongeren verzamelen.” Volgens Odenkirchen worden daarnaast ook plekken in de gaten gehouden waar mensen afval verzamelen voor vreugdevuren en wordt er gekeken of er leegstaande panden zijn waar vuurwerk kan zijn opgeslagen.

Daarnaast maakt de Veiligheidsregio verschillende draaiboeken, die elk jaar onder de loep worden gehouden. Odenkirchen: “Stel er komt toch weer een coronagolf, hoe zorgen er dan voor dat we genoeg mankracht hebben? Wat zijn de gevolgen van een mogelijk vuurwerkverbod?Wat doen we als de brandweer zelf ook geen hand voor ogen ziet, bijvoorbeeld tijdens dichte mist? Hoe zorgen we dat we dan nog wel kunnen uitrukken naar een grote melding?”

Stad is ‘vreemde eend’

Volgens Odenkirchen is daarbij ook afstemming met de politie en de meldkamer cruciaal, zodat er altijd mensen overblijven voor grote incidenten. Helemaal in de stad Groningen, die volgens de Chris Reitsema (coördinator van het Multi Surveillance Team Stad) een vreemde eend in de bijt is: “In de stad zijn er aan de lopende band kleinere meldingen. Daarom hebben we er een aantal jaar geleden voor gekozen om het in de stad anders aan te gaan pakken, en is het MST ontstaan. Er was behoefte vanuit politie en brandweer om samen te werken. Door gezamenlijk de situatie ter plekke te bekijken krijgen we een goed beeld. In de praktijk blijkt het lang niet altijd noodzakelijk om een brandweerauto met zes mensen erop af te sturen.”

Onzekerheid blijft

Ondanks alle draaiboeken, inschattingen, samenwerking en plannen, blijft de jaarwisseling volgens Odenkirchen vol met onzekerheid: “Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat er in Drenthe een groot incident is waardoor we hier minder politie hebben. Ook is de rol van het weer heel bepalend voor hoe druk we het krijgen. Vriest het of regent het hard, dan hebben we een rustige avond. Zo is het elk jaar een heel dynamisch geheel van allemaal factoren die meespelen. Het is een kwestie van prepareren en monitoren van wat er op ons afkomt.”

Dit interview werd op donderdag 29 december geplaatst op de website van de Veiligheidsregio Groningen. Het volledige interview is hier te lezen.