Arriva schrapt opnieuw alle treinen in Groningen en Friesland vanwege staking

nieuws
Foto: Ramon Vreeman

Arriva zet vrijdag opnieuw een streep door al haar treinen in Groningen en Friesland. Dat doet de vervoerder, omdat een aanzienlijk deel van haar personeel staakt voor een nieuwe cao. Donderdag staakten de vakbondsleden in Friesland en vrijdag leggen de Groningse machinisten en stewards, die lid zijn van de vakbonden, het werk neer.

Net als donderdag krijgt Arriva de planning qua personeel niet rond zonder het stakende personeel. Daarom besloot de vervoerder om, voor de tweede dag op rij, een streep te zetten door alle geplande treinritten. Ook nu grijpt de vervoerder pas op de stakingsdag zelf in, omdat het naar eigen zeggen pas kort voor het begin van de staking kan inschatten welke invloed de staking heeft op de dienstregeling.

De busritten die Arriva uitvoert vanuit Groningen (Qliners 315 en 324) rijden wel gewoon volgens de dienstregeling. Ook de snelbus naar Leer zal als gewoon rijden.

Het stakende Arriva-personeel, wat is aangesloten bij vakbonden FNV, CNV en VVMC, legt het werk neer voor een betere cao. Hun werkgevers gingen vorige week niet in op een ultimatum wat de bonden stelden aan de vervoerders in het zogenaamde ‘multimodaal vervoer’. De werknemers willen een cao waarin de inflatie wordt gecompenseerd, een eenmalige bonus van duizend euro, een hogere eindejaarsuitkering, een betere reiskostenregeling, uitbreiding van het geboorteverlof en een uitbreiding van de regeling om eerder te kunnen stoppen met werken.