PvdA hekelt timing van proef met kortere openingstijden universiteitsbieb

nieuws
Foto: Google Maps - Streetview

De timing van de proef van de Rijksuniversiteit Groningen om de Universiteitsbibliotheek vanaf december korter te openen komt op een ongelukkig moment. Dat vindt de gemeenteraadsfractie van de Partij van de Arbeid.

“Wij maken ons hier zorgen over, aangezien we ook veel signalen krijgen van studenten die zich zorgen maken over hun hoge energierekening en de UB juist als oplossing zien, zodat thuis de kachel niet aan hoeft”, aldus PvdA-raadslid Joren van Veen. “Al helemaal nu de huisadvocaat van Groningen aangegeven heeft dat studenten niet in aanmerking komen voor de energietoeslag én nu de leningscapaciteit bij DUO meegenomen moet worden in de aanvraag voor de bijzonder bijstand. Wij vinden de timing van deze proef dan ook heel ongelukkig.”

De fractie stelt de beslissing van de RUG komende woensdag aan de kaak bij het college van B&W. De partij wil weten of de gemeente is gekend in de beslissing om de UB eerder dicht te doen en later te openen. De partij ziet daarnaast graag dat de gemeente een alternatief biedt voor de warme UB, bijvoorbeeld door een regeling waardoor ook studentenverenigingen, onderwijsinstellingen, studeerplekken en studentensportverenigingen een extraatje krijgen om de hoge energiekosten te dekken. Op die manier zouden deze plekken niet gedwongen zijn om de deuren noodgedwongen (eerder) dicht te houden.

OOG sprak begin vorige week met studenten en directeur Marjolein Niebier van de UB over de beslissing.