Universiteitsbieb doet deuren later open en eerder dicht om energie te besparen

Per 1 december past de Universiteitsbibliotheek in de binnenstad haar openingstijden aan om energie te besparen. Dat maakte de Rijksuniversiteit Groningen dinsdagmiddag bekend.

De aangepaste openingstijden zijn onderdeel van een pilot voor energiebesparing op de universiteit. Tijdens rustige periodes zijn de deuren van de UB later open en eerder dicht. De pilot geldt vooralsnog voor een jaar. In mei worden de effecten van de beperkte openingstijden geëvalueerd.

Volgens de RUG zijn de aangepaste openingstijden gebaseerd op een uitgebreide analyse van de bezettingscijfers. Door inperking van de openstelling van het gebouw buiten de drukke tentamenperiodes wordt een aanzienlijke energiebesparing verwacht.

Studenten die tijdens de tentamenweken in januari, maart, april, juni en juli volgend jaar willen studeren in de UB, kunnen gewoon vroeg beginnen en laat naar huis uit de bibliotheek. Buiten deze tijden is de UB per donderdag 1 december van maandag tot en met vrijdag open tussen 9.00 en 22.00 uur. In het weekend zijn de deuren van de UB open tussen 10.00-20.00 uur. Tijdens de tentamenperiodes is de UB geopend tussen 08.30 en 00.00 uur.