Vanaf 11 december weer meer Arriva-treinen, maar personeelstekort houdt rem op dienstregeling

nieuws
Foto: Rick ten Cate - tencatefotografie.nl

Vanaf zondag 11 december rijdt Arriva op alle noordelijke treinlijnen weer meer ritten. De vervoerder zet standaard weer twee treinritten per uur in op alle trajecten in Groningen en Friesland. Maar Arriva kampt nog steeds met een tekort aan personeel en de dienstregeling is dan ook nog steeds niet optimaal.

Waar Arriva het afgelopen jaar incidenteel strepen zette door duizenden treinritten en structureel sneed in het aantal ritten, zet de vervoerder vanaf 11 december weer in op meer treinen. Op elke lijn moeten weer twee treinen per uur gaan rijden.

Dat betekent dat tussen Groningen en Leeuwarden een aantal snel- en stoptreinritten buiten de spits terugkeren. Op zaterdag keert de sneltrein één keer per uur terug. Tussen Stad en de Eemshaven komen zes ritten buiten de spits terug in de dienstregeling. Richting Delfzijl rijden in beide richtingen drie extra treinen en richting Veendam en Weener komen zeven ritten terug. Op de zaterdagen rijdt er weer twee keer per uur een trein naar Veendam en naar Winschoten.

Een volledig overzicht van de wijzigingen op 11 december is hier te vinden.

Provincie: Arriva moet voor half april weer volledig rijden

De provincie Groningen gaat voor nu akkoord met de gewijzigde dienstregeling die Arriva nu invoert. Maar de concessieverlener voor de treinvervoerder in Groningen wil meer verbeteringen zien. Deze maand nog moet de vervoerder met een plan komen, wat ervoor moet zorgen dat alle vergunde treinen op 10 april weer rijden. Doet Arriva dat niet, dan volgen er mogelijk boetes.

Arriva denkt dat het personeelstekort aanhoudt tot en met komend voorjaar. Het Groningse provinciebestuur zet Arriva echter onder druk de dienstregeling sneller op orde te hebben: “Het college wil nog dit jaar verbetering zien op het gebied van communicatie, vervangend vervoer en de inzet van voldoende zitplaatscapaciteit. (..) Wij geven Arriva een duidelijke stip op de horizon mee: op 10 april moet de volledige dienstregeling weer worden gereden.”