“Snelheid op Johan van Zwedenlaan en Hoendiep moet omlaag”

nieuws
Foto: google maps

De maximumsnelheid op het Hoendiep en de Johan van Zwedenlaan moet verlaagd worden. Die oproep doen de fracties van D66, GroenLinks en de Partij voor het Noorden.

Aanleiding voor de oproep zijn verschillende ongelukken die de afgelopen periode zijn gebeurd en de toegenomen verkeersdruk. Raadslid Tom Rustebiel van D66: “Op de routes aan de westzijde van Stad wordt het steeds drukker en wordt er regelmatig boven de toegestane snelheid van 60 kilometer per uur gereden. De Johan van Zwedenlaan en het Hoendiep zijn brede asfaltwegen die vaak als sluiproute worden gebruikt. We zouden graag zien dat het College ingrijpt, dat de snelheid op deze wegen omlaag gebracht wordt naar 50 kilometer per uur en dat er verkeersremmende maatregelen worden genomen.”

Bouw nieuwbouwwijken
Volgens de partijen is er nog een extra reden om in te grijpen. De komende periode wordt er gebouwd in de nieuwbouwwijken Suikerzijde en De Held. Hierdoor zal de druk op deze wegen nog verder toe gaan nemen. “Door de bouw van deze wegen komen de Johan van Zwedenlaan en het Hoendiep eigenlijk in de bebouwde kom te liggen. We bespreken deze maand een plan van het College om 30 kilometer per uur de norm te maken in de bebouwde kom. Dan is het volgens ons logisch om de snelheid op andere wegen zeker niet hoger dan 50 te maken.”

Bietenwagens
De wegen waar de fracties nu de schijnwerpers op richten worden ook gebruikt als aanrijroute van de bietenwagens die van en naar de suikerfabriek in Hoogkerk rijden. “Hier wordt al jaren over gesproken, maar we zien de bietenwagens nog steeds op allerlei plekken door de stad rijden. Dat kan sneller, slimmer en veiliger. Ook vorige maand vond er weer een ernstige aanrijding plaats op de Johan van Zwedenlaan. Veiligere routes zijn echt nodig.”