Oudste buurtkoor in Stad in haar nopjes met nieuwe dirigent: “Dit is een lot uit de loterij”

nieuws
Foto: Steve Buissinne via Pixabay

Buurtkoor Het Karrekoor is in haar nopjes. Waar eind augustus nog opheffing dreigde heeft men nu een nieuwe dirigent gevonden. Annelies Wubbolts van het koor is blij.

Hoi Annelies! Eind augustus zaten jullie met de handen in het haar …
“Dat was ook echt zo. Na zestien jaar had onze dirigent te kennen gegeven te willen stoppen. En dat was uiteraard prima. Vlak voor de zomervakantie hebben we van hem afscheid genomen, en we dachten we gebruiken de vakantieperiode om een nieuwe dirigent te vinden, zodat we in het nieuwe seizoen weer van start kunnen. Maar dat bleek ontzettend lastig te zijn. Er diende zich niemand aan. En dan staat ineens de toekomst van het koor op spel, want zonder dirigent kun je niet aan de slag. Als buurtkoor, voor de Korrewegwijk en De Hoogte, zijn we het oudste koor van Stad, en het zou vreselijk jammer zijn als daar een einde aan komt.”

Bij OOG Tv hebben jullie vervolgens een oproep gedaan. Dat had direct resultaat?
“Ja. We wisten niet wat ons overkwam. Er kwamen vier reacties binnen van mensen die wel interesse hadden. Als bestuur hebben we met alle vier een gesprek gevoerd. Naar aanleiding van deze gesprekken hebben we twee dirigenten geselecteerd die een proefles zijn komen geven. Na deze proefles mocht het koor beslissen met wie ze verder wilden. En uiteindelijk is de keus, unaniem, op David Kostanjevec gevallen.”

Waarom hebben slechts twee mensen een proefles mogen geven?
“Wij wilden de totale ervaring. Dus met inzingen, met het instuderen van een nieuw liedje, het repeteren. Het hele pakket wilden we meemaken. Als je dat door vier dirigenten laat doen, dan ben je heel lang bezig. En dan doel ik niet op een lange avond. Want inzingen doe je maar één keer. Omdat we één keer in de week repeteren, dan zou je al vier weken verder zijn. Dat is zonde van de tijd.”

David Kostanjevec. Wie is hij?
“Eigenlijk is het een heel mooi verhaal. Een vriend van hem nam contact met ons op dat hij de perfecte kandidaat wist. We hebben toen gezegd, laat hem maar reageren. David is geboren in Slovenië en is 37 jaar oud. In Slovenië kreeg hij les op een muziekschool. Daarna is hij naar Oostenrijk gegaan om te studeren aan de befaamde University of Music and Performing Arts in Graz. Vervolgens heeft hij een tijd in Rotterdam gewoond en woont nu in onze provincie. In de tussentijd heeft hij op verschillende muziekscholen gewerkt, en heeft hij diverse koren, zowel kinderen als volwassenen, onder zijn hoede gehad.”

Je klinkt enthousiast …
“Ja, dit is een lot uit de loterij. We zijn hier heel blij mee. Tijdens het gesprek maakte hij al een hele goede indruk. Het mooie was dat hij ook vragen aan ons stelde. Welke instrumenten zijn er? Werken jullie met solisten? Wij gaan de komende tijd heel graag met deze dirigent op reis, en we hebben gezegd, breng ons naar waar je wilt. Wij staan voor heel veel dingen open.”

Inmiddels is het oktober. Dat betekent nog iets meer dan tien weken tot de kerstperiode. Is het op tijd voor jullie jaarlijkse kerstconcert?
“Voor liefhebbers van ons kerstconcert heb ik slecht nieuws. Die hebben we moeten afgelasten. Ik zal ook uitleggen waarom. We denken dat het belangrijk is dat we de komende tijd aan onze nieuwe dirigent gaan wennen. En dat de dirigent ons gaat leren kennen. Daar willen we de tijd voor nemen. Als we dan direct al gaan werken met druk over een aanstaand optreden, dan doet dat geen goed. Daarom hebben we gezegd, geen concert met Kerstmis, maar wellicht kunnen we ons gaan toeleggen op een Paasconcert.”

Een nieuwe dirigent is gevonden. Is het nu helemaal klaar?
“We zoeken altijd mensen die bij ons willen zingen. Komende dinsdag begint ons nieuwe seizoen. Als mensen geïnteresseerd zijn om mee te zingen, of gewoon eens willen kijken, dan zijn ze van harte welkom. Nieuwe leden kunnen we namelijk altijd gebruiken. Vooral mannen, maar ook alten en sopranen zijn welkom. We repeteren elke dinsdagavond in het Floreshuis. Meer informatie vind je op onze website.”

Verslaggeefster Daniëlle Rademaker maakte in augustus een reportage over het koor: