‘Invloed staking openbaar vervoer voorlopig beperkt’

De invloed van de driedaagse FNV-staking in het openbaar vervoer blijft voorlopig beperkt. Dat meldt de VWOV, de Vereniging Werkgevers Openbaar Vervoer.

Volgens de VWOV is het landelijke beeld dat de vervoerders zo’n 70 tot 80 procent van de dienstregeling kunnen uitvoeren. Het bedld per regio en per concessie verschilt nogal: in sommige regio’s zijn er bijna 100 procent werkwilligen, op een aantal plekken zijn het er minder dan 60 procent.

“We zijn blij dat de invloed van de staking voorlopig beperkt is,” zegt Fred Kagie, voorzitter van de VWOV. “Dat neemt niet weg dat reizigers er ongelooflijk veel hinder van kunnen ondervinden. We roepen FNV nogmaals op om met ons aan tafel te komen en te praten over een nieuwe cao voor 2023.” De VWOV vertegenwoordigt onder meer de bedrijven Arriva en Qbuzz.

De FNV eist een betere cao voor de werknemers. Het gaat niet alleen om een hoger salaris, maar zeker ook om vermindering van de werkdruk. Daardoor is het ziekteverzuim erg hoog en vallen veel ritten uit.