Gronings crisispakket voor gestegen prijzen: ‘Heel nodig om mensen de winter door te helpen’

nieuws
Foto: Chris Bakker

De coalitiepartijen noemen het een ongekend pakket dat bitterhard nodig is om mensen de winter door te helpen. Om de stijgende kosten in het levensonderhoud op te vangen komt de gemeente met een tijdelijk plan van ruim 14 miljoen euro. Het plan werd dinsdagmiddag gepresenteerd.

Maandagavond presenteerde OOG Tv de plannen die de gemeente in petto heeft. Woensdag wordt het crisispakket in een extra raadsvergadering voorgelegd aan de raad. Het pakket kent een tijdelijk karakter en wordt gebruikt tot er landelijke maatregelen van kracht worden. De landelijke maatregelen starten in 2023 en volgens de coalitie is dat te laat. Wethouder Eelco Eikenaar (SP) van Armoede: “We zien de financiële problemen en de daarmee samenhangende onzekerheid en stress toenemen. Dat geldt in de eerste plaats voor mensen met een minimuminkomen. Maar we zien steeds vaker ook andere groepen die hun financiën niet meer rond krijgen. Het college wil nu de mensen waar de nood het hoogst is direct enige lucht bieden.”

Wethouder Mirjam Wijnja (GroenLinks): “Het gaat om een tijdelijk pakket”
GroenLinks, SP, Partij voor de Dieren, ChristenUnie en PvdA spreken van een ongekend crisispakket. De uitvoering van het pakket moet nog voor de herfstvakantie gestart worden. Wethouder Mirjam Wijnja (GroenLinks) van Financiën: “De maatregelen zijn boven op de huidige voorstellen van het Rijk. Daarbij gaat het nadrukkelijk om een tijdelijk pakket. Als gemeente hebben we immers maar heel weinig invloed op de inkomenssituatie en de koopkracht van onze inwoners. We blijven er daarom bij het Rijk op aandringen om structureel de bestaanszekerheid van mensen te versterken.”

Toeslagen, tegoedbonnen en fondsen
Met het pakket is een bedrag van 14,1 miljoen euro gemoeid. Het bevat onder andere plannen om de energietoeslag voor inwoners en gezinnen uit te breiden naar 140% van het sociaal minimum. Een gemeentelijke energietoeslag voor studenten komt er niet. In plaats daarvan kunnen studenten, die het hoofd niet boven water kunnen houden, een beroep doen op de individuele bijzondere bijstand. Daarnaast bevat het pakket ook tegoedbonnen voor gezinnen met kinderen zodat er cadeautjes voor Sinterklaas of Kerstmis gekocht kunnen worden en wordt het makkelijker om op scholen maaltijden aan te bieden. Een ander onderdeel is dat er fondsen komen voor kleine ondernemers en verenigingen, zoals dorpshuizen en wijk- en sportverenigingen om de sociale basis in stand te houden. Tenslotte kijkt de gemeente ook verder door verduurzamingsmaatregelen te stimuleren, om woningcorporaties te bewegen om hun huurwoningen sneller te verduurzamen en om voorlichting aan huishoudens hoe ze hun financiën op orde kunnen houden.

Wethouder Eelco Eikenaar (SP): “Mensen helpen om hun financiën op orde te krijgen”
Wethouder Eikenaar daar over: “Het is belangrijk om te voorkomen dat mensen als gevolg van de stijgende prijzen langdurig in de, financiële, problemen komen. Dat risico neemt toe als mensen het inzicht in en overzicht op hun financiën kwijtraken. We nemen daarom ook een aantal maatregelen om mensen beter te informeren over de mogelijkheden om kosten te besparen, de financiën op orde te krijgen en bestaande regelingen te benutten.”