Eerste nachttrein rijdt in januari van Groningen naar Schiphol en terug

nieuws
Foto Andor Heij. Hoofdstation met Arriva trein

In de loop van januari rijdt er in de nacht van vrijdag op zaterdag een Arriva-trein van Groningen naar Schiphol en terug. Dat maakte Arriva vrijdagmiddag bekend. 

Dat Arriva de trein mocht laten rijden, was halverwege september al bekend. Toen bepaalde de Autoriteit Consument en Markt (ACM) dat de vervoerder het spoor waar normaal alleen de NS op rijdt, in de nachtelijke uren mag gebruiken. Maar of ProRail ook plek vrij zou maken op het spoor voor de nachtelijke treinen tussen Groningen en Schiphol, was nog niet duidelijk.

Inmiddels heeft de spoorbeheerder toestemming gegeven voor de nachtelijke treinritten op vrijdagavond. De eerste ritten staan inmiddels voor begin januari in de reisplanners, maar waarschijnlijk gaat de eerste trein pas in de loop van januari vertrekken.  De trein vertrekt dan om 01.48 uit Groningen en rijdt, via Assen, Zwolle, Lelystad en Almere naar de nationale luchthaven, waar de rit om 04.17 eindigt. Om 04.46 uur rijdt de trein via hetzelfde traject terug naar Groningen en komt om 07.17 aan in Stad.

Trein begint later dan gepland met rijden

Half december rijdt Arriva al een eerste nachttrein over het spoor van de NS. Die gaat van Maastricht naar Schiphol. De trein naar Groningen gaat later beginnen aan de dienstregeling, omdat er voor die tijd nog geen testritten gereden kunnen worden. Dat komt, omdat de bovenleiding bij Swifterband nog niet is gerepareerd.

Niet reizen met OV-Chipkaart, maar met apart kaartje van tien euro

Reizigers kunnen niet met een OV-Chipkaart reizen met de nachttrein. Er geldt een speciaal tarief en daarom betalen alle reizigers, ongeacht waar ze instappen, tien euro voor de reis. Een kaart is allen verkrijgbaar via glimble, de reisapp van Arriva. De reiziger ontvangt dan een QR-code waarmee de poortjes worden geopend.