Eerste EU-miljoenen worden vanaf eind dit jaar verdeeld over Groningse industrie en kennisinstellingen

nieuws

Bedrijven in Groningen kunnen vanaf het einde van dit jaar beginnen met het aanvragen van twee subsidies uit het Just Transition Fund (JTF). Met deze Europese miljoenen kunnen Noord-Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen aan de slag met projecten om op een nieuwe manier milieuvriendelijker te worden, of met het opleiden of omscholen van personeel.

De provincie Groningen begint daarom alvast met het helpen van ondernemers met hun ideeën en plannen, zodat ze eind dit jaar meteen hun aanvragen in kunnen dienen. De eerste subsidieregeling moet industriële ondernemingen minder afhankelijk maken van fossiele energie en CO2-uitstoot. Daarnaast moeten de plannen voor deze subsidie maatschappelijke impact hebben op de werkgelegenheid en zorgen voor vergroening of innovatie.

Ook begint er eind dit jaar een subsidieregeling is voor grote Noord-Nederlandse kennisprojecten, die bedoeld zijn voor zowel zzp’ers als grote kennisinstellingen en samenwerkingsverbanden. Deze projecten moeten zorgen voor toekomstgerichte bedrijfsinvesteringen in innovatie en onderzoek.

Het geld voor de subsidies komt uit het Just Transition Fund van de Europese Unie. De drie noordelijke provincies kregen eind 2020 een bedrag van 330 miljoen euro uit Europese fondsen toebedeeld. Meer informatie over de eerste twee subsidieregelingen is te vinden op de website van het Samenwerkingsverband Noord-Nederland.