Twijfel aan samenwerking met Student Housing na inhouden borg voor energierekening

nieuws
Foto: Joris van Tweel

Sugar Homes lijkt geen verhuurder te zijn waar internationale studenten gehuisvest moeten worden. Dat vinden de raadsfracties van GroenLinks, SP en de Partij voor de Dieren. Middels schriftelijke vragen roepen de fracties de gemeente, de RUG en de Hanzehogeschool op om de samenwerking met eigenaar Student Housing onder het licht te houden.

De partijen komen met de oproep, nadat verschillende media vorige week bekend maakten dat StudentHousing, de eigenaar van de Sugar Homes, de borg van haar bewoners inhoudt om de energierekening te betalen. Zelfs als studenten hun huis gedurende de huurperiode goed hebben bijhouden, is hun borg van 750 euro weg.

Ook de hoge energieprijzen bij Sugar Homes zijn een groot probleem, aldus de drie fracties. Sugar Homes verhaalt de energiekosten niet direct bij de huurders, maar ze betalen volgens de partijen wel de hoofdprijs. Dat terwijl ze geen energietoeslag kunnen krijgen. “Niet voor niets stonden studenten en politieke partijen afgelopen donderdag op de Grote Markt om te eisen dat het rijk deze onrechtvaardigheid oplost”, schrijven de fracties aan de raad.

Het is niet de eerste keer dat er misstanden naar buiten komen over Sugar Homes. Eerder kwamen er al geregeld verhalen
naar buiten over schimmel in de containers en Sugar Homes heeft de energierekeningen eerder dit jaar al fors verhoogd, van gemiddeld 80 naar 280 euro per maand. Ook werkt Sugar Homes met zogenaamde ‘short stay’-contracten, waardoor de huurders geen of weinig huurdersbescherming hebben. De raad en het college hebben meermaals uitgesproken dat ‘short
stay’ onwenselijk is in de gemeente.