Achttien studentenorganisaties sluiten zich aan bij protest energietoeslag Grote Markt

Bij het studentenprotest aanstaande donderdag op de Grote Markt, rond de energietoeslag, hebben zich achttien studentenorganisaties aangesloten. Eerder was al bekend dat het protest gesteund wordt door negen politieke partijen.

Studentenorganisaties en -verenigingen als FNV Jong, GSb, De Vrije Student, SOG, Vindicat en Dizkartes hebben aangegeven het protest te steunen. Het protest gaat over de energietoeslag waarvoor studenten op dit moment worden uitgesloten. Het protest is een initiatief van fractievoorzitters Jimmy Dijk (SP) en Steven Bosch (Student & Stad) die vinden dat de regeling van het Rijk aangepast en uitgebreid moet worden zodat studenten, net als andere huishoudens, ook energietoeslag kunnen ontvangen.

Het protest donderdag begint om 18.00 uur. Het programma bevat livemuziek en verschillende sprekers. De presentatie wordt verzorgd door Dijk en Bosch. Laatstgenoemde: “De regeling die nu bestaat sluit studenten uit, daardoor komen zij in de problemen. We accepteren niet dat het Rijk studenten laat vallen. We roepen studenten en steunbetuigers op om naar het protest te komen.” Dijk vult aan: “De breedte van deze coalitie toont dat het gevoel van onrechtvaardigheid over de huidige Rijksregeling breedgedragen is. Daarom verhogen wij de druk richting het kabinet om ook energietoeslag aan studenten uit te keren. Dus sluit je aan en doe mee.”

Als afsluiting van het protest zullen andere studenten en studentensteden op een ludiek wijze aangemoedigd worden om eigen protestacties te organiseren.