Aantal schademeldingen na aardbeving Wirdum loopt op naar 191: 22 meldingen uit Stad

nieuws
Foto: Sebastiaan Scheffer

Het aantal schademeldingen na de zware aardbeving bij Wirdum is opgelopen naar 191. Dat laat het Instituut Mijnbouwschade Groningen, IMG, weten. Het gaat om het aantal meldingen dat tot zaterdagmiddag 17.00 uur is binnengekomen.

Van de 191 schademeldingen komen er 126 uit het effectgebied. “Binnen het effectgebied van de beving liggen plaatsen als Appingedam en Delfzijl en vanzelfsprekend ook Wirdum en Garrelsweer”, laat het IMG weten. Er zijn zeven meldingen binnengekomen van een acuut onveilige situatie. “Deze meldingen worden altijd binnen 48 uur beoordeeld. Vijf meldingen zijn inmiddels beoordeeld. Duidelijk is dat op deze locaties geen aanvullende veiligheidsmaatregelen nodig zijn. Twee meldingen moeten nog beoordeeld worden.”

Stad en Ten Boer
Van de 191 meldingen is door veertig schademelders gekozen voor een afhandeling via een vaste vergoeding. 151 Schademelders hebben gekozen voor maatwerk. Uit gegevens van het IMG blijkt dat er 22 meldingen uit de stad Groningen komen. Zeven meldingen komen uit Ten Boer en drie uit Meerstad. De verwachting is dat het aantal schademeldingen de komende dagen verder op zal lopen.

Wirdum
De aardbeving bij Wirdum vond plaats in de nacht van vrijdag op zaterdag. Volgens het KNMI had de beving een kracht van 3.1 op de schaal van Richter. Daarmee was het één van de zwaarste bevingen van de afgelopen jaren. Commissaris van de Koning René Paas (CDA) verwacht dat de beving grote schade heeft aangericht.