“Meewegen van effecten vuurwerk op dier en milieu bij evenementen Stadspark is heel belangrijk”

nieuws

De fractie van de Partij voor de Dieren is niet verrast door de uitspraak van de bezwarencommissie vorige week, waarbij bleek dat bij te organiseren evenementen in het Stadspark effecten van vuurwerk voor mens en milieu meegewogen moeten worden.

Aanleiding voor de uitspraak was een bezwaarprocedure die ‘Stadspark Natuurlijk!’ in april begon tegen het afsteken van vuurwerk op het Kingsland Festival. De vereniging liet toen weten bang te zijn dat het vuurwerk gaat zorgen voor geluidsoverlast voor omwonenden en voor de verstoring van het broedseizoen voor vogels in de omgeving van het festivalterrein. Ook wilde de vereniging voorkomen dat er vervuilend fijnstof de lucht in wordt geknald.

“Ambtenaren zijn aan het uitzoeken hoe dit in elkaar steekt”
“Dit besluit is heel belangrijk”, reageert raadslid Janette Bosma. “Met dit besluit is er een juridische grondslag om het welzijn van dier en milieu te beschermen. Dat was er niet, en dat is er nu wel. Deze uitspraak is dan voor ons ook geen verrassing, we hadden dit resultaat wel verwacht.” Maar wat het gevolg is van de uitspraak, dat is onbekend. “Dat kan nu nog niet gezegd worden. We hebben deze vraag ook neergelegd bij de wethouder, en daar kan nog geen antwoord op gegeven worden. Ambtenaren zijn aan het uitzoeken hoe dit precies in elkaar steekt. De precieze invulling zal de komende tijd vorm moeten krijgen.”

Provincie
Wel zal de route volgens Bosma hetzelfde blijven. “Als je een evenement wilt organiseren ga je naar de gemeente die de evenementenvergunning behartigt. Wil je gebruik maken van vuurwerk, of vuurachtige elementen, dan ga je daarna naar de provincie. De provincie regelt namelijk de vergunningen op dit gebied. Dat was zo, en dat blijkt ook zo.”