Vakbond VVMC vindt nieuw cao-voorstel van NS aan de magere kant

nieuws
Foto: Rob Dammers - America NSR VIRMm 9516, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=109578156

Vakbond VVMC is niet onder de indruk van het nieuwe cao-voorstel dat de NS dinsdagmiddag naar de vakbonden heeft gestuurd. De vakbond vindt het voorstel aan de magere kant.

In het nieuwe voorstel biedt de NS aan om met terugwerkende kracht per 1 juli de lonen met 5 procent te verhogen en om medewerkers een eenmalige uitkering van 650 euro te geven. Op 1 januari 2023 zou er nog eens 2,5 procent bijkomen. Daarnaast wil de NS een minimumloon van 14 euro in de cao vastleggen en wil het afspraken maken hoe er omgegaan moet worden met de onzekerheid van de inflatieontwikkeling. Ook reageert het bedrijf op de hoge werkdruk die medewerkers ervaren: “We hebben mede door corona laat gereageerd op de krappe arbeidsmarkt. Met alle gevolgen van dien: instabiele roosters, onvoldoende ruimte om vrij te kunnen nemen en uitval.” Met de reactie trekt de vervoerder het boetekleed aan.

“We zien het als een openingsbod”
Vakbond VVMC omschrijft het voorstel als een openingsbod dat aan de magere kant is. “We moeten dit zien als een openingsbod”, vertelt Wim Eilert van VMMC. Zo kan de verhoging van 2,5 procent voor volgend jaar op weinig goedkeuring rekenen. Ook is de vakbond niet blij hoe er wordt omgegaan met de inflatieontwikkeling, De NS wil hier eenmalige afspraken over maken, maar de vakbonden willen dat de afspraken structureel zijn.

Onbekend of aangekondigde stakingsacties doorgaan
De vakbonden, naast VVMC zijn dat CNV en FNV, eisen een loonsverhoging van 4,5 procent per jaar plus een volwaardige december-uitkering van 8,33%. De CNV laat weten dat er naar het bod gekeken wordt. Maandagavond werd bekend dat er nieuwe stakingsacties op stapel staan. Komende vrijdag wordt er gestaakt in de Randstad, volgende week dinsdag wordt onder andere het treinverkeer rond Groningen stilgelegd. Het is onbekend of deze stakingsacties doorgaan nu er een nieuw bod op tafel ligt. Hier wordt de komende dagen duidelijkheid over verwacht.