“Flinke schade aan concept TopsportZorgCentrum, ik maak me daar zorgen over”

nieuws
Foto: Joris van Tweel

De fractie van het CDA noemt het slecht nieuws dat partner VNO-NCW vertrekt uit het TopsportZorgCentrum. Fractievoorzitter Jalt de Haan maakt zich zorgen.

Dinsdag werd duidelijk dat VNO-NCW komend voorjaar uit het gebouw vertrekt, waarna FC Groningen ook de bovenste verdieping van het gebouw in gebruik kan gaan nemen. “Het past in de lijn die we de afgelopen maanden hebben gezien”, vertelt De Haan. “Het restaurant heeft de biezen gepakt, en nu gaat VNO-NCW ook weg. Dat hangt natuurlijk met elkaar samen. Voor VNO-NCW was het restaurant erg belangrijk. Ze boden daar lunches aan, waardoor er op die manier verbindend gewerkt kon worden. Dat kan nu niet meer, waardoor het hele concept, hoe het bedacht is, los zand is geworden. Waarbij we zien dat de FC zich het hele pand toe-eigent.”

“Gemeente moet regie houden”
Vanuit het oogpunt van de FC kan De Haan het wel begrijpen: “Ze willen hun activiteiten centraliseren. Zij willen een goede trainingsaccommodatie waardoor ze zich kunnen profileren en professionaliseren. Maar waar ik mee zit is dat dit gebouw er in 2018 is neergezet met gemeentelijke en provinciale subsidies. Het is bedoeld als kruisbestuiving waar sport, zorg en wetenschap samen komen. En ondertussen weten we dat de volgende stap er aan komt. De wethouder liet vorige week weten dat er een officieel aankoopverzoek is verzonden aan Euroborg N.V. van het volledige sportcomplex. Wij zijn tegenstander van verkoop, en wij vinden het belangrijk dat de gemeente de regie houdt.”

“Een profclub kan zich Corpus niet toe-eigenen”
De vraag is of de oproep voor regie niet te laat komt, nu het concept al beschadigd is: “Ergens wel ja. Maar als je naar het terrein kijkt dan gebeurt er veel meer. Er zitten diverse sportclubs die van de faciliteiten gebruik maken. Er zitten nog een aantal andere huurders in het gebouw. Ik denk dat we moeten zeggen dat dit het dan is. Laat dit het zijn. Tot hier en niet verder. En ik vind dat we die regie moeten pakken. Er zit namelijk gemeentelijk geld in. En daarnaast: Corpus zijn gemeentelijke sportvelden. Een profclub kan zich dat niet toe-eigenen.”

“Groen Geel en GRC groeien als kool”
Bij andere gebruikers van de sportvelden op het terrein nemen ondertussen de zorgen toe: “We hebben gisteravond met verschillende partijen gesproken. Wat we horen is dat het steeds vaker botst tussen clubs en de FC. En dan botst het over het kunnen gebruiken van velden. Het wringt. Op Corpus hebben we te maken met capaciteitsgebrek. Voetbalvereniging Groen Geel groeit bijvoorbeeld als kool. Hetzelfde geldt voor GRC. De studentenrugbyclub heeft al laten weten eventueel wel naar Zernike te willen, maar ook op de velden op Zernike hebben we een capaciteitsgebrek. Om de capaciteit te vergroten kun je bijvoorbeeld denken aan de plaatsing van lichtmasten bij de velden van de FC, zodat er ook tijdens de donkere uren getraind kan worden.”

“FC moet haar kaarten op tafel leggen”
Wel wil de fractievoorzitter over één ding heel duidelijk zijn: “Deze casus moet niet uit gaan monden in een strijd tussen de FC en de gemeente. Wij hebben namelijk ook belang bij de FC in onze stad. Daarom zeg ik ook dat we de regie moeten nemen. Kunnen we als gemeente de FC helpen bij de jeugdafdeling en het vrouwenvoetbal? Zijn er locaties waar we extra velden aan kunnen leggen? Daar moeten we heel goed naar kijken. En het is belangrijk dat de FC haar kaarten op tafel legt. Wat willen ze? En wat kunnen wij daar in betekenen?”

“We staan er bij en we kijken er naar”
De constructie rond het TopsportZorgCentrum is ingewikkeld. De eigenaar van het pand is Euroborg N.V. waarvan de gemeente de enige aandeelhouder is. Het College heeft echter geen inzage in het aankoopverzoek dat FC Groningen vorige week bij de N.V. heeft ingediend. “We staan er bij en we kijken er naar. En dat maakt het lastig en ingewikkeld. Ik kan mij ook heel goed voorstellen dat heel veel mensen hier niks van begrijpen. Daarom ben ik blij dat de wethouder een technische sessie heeft voorgesteld om hier verder op in te gaan.” Een datum voor deze sessie is echter nog niet gepland.

“We moeten ook goed nadenken over WarmteStad en MartiniPlaza”
De Haan: “En laat dit ook een wake up-call zijn. Het concept van verbonden partijen is ook toegepast bij WarmteStad en bij MartiniPlaza. We zullen daar heel goed over na moeten denken. Hoe zijn de N.V.’s en B.V.’s samengesteld? Voor je het weet dan ontglipt het je. En dat is wat we nu toch wel zien bij het TopsportZorgCentrum, en daar maak ik mij zorgen over.”