FC Groningen neemt ook derde verdieping TopSportZorgCentrum over

nieuws
Foto: Joris van Tweel

​FC Groningen gaat vanaf juli volgend jaar ook de derde etage van het TopSportZorgCentrum huren. Daarmee heeft de voetbalclub vrijwel het volledige ‘kantoorgedeelte’ van het sportcomplex in handen.

De voetbalclub en de huidige huurder, VNO-NCW MKB Noord, zijn tot een akkoord gekomen over de overname van de huur van de derde verdieping van het centrum. De werkgevers- en ondernemersvereniging vertrekt per 1 mei 2023 naar een andere locatie, waardoor FC Groningen per 1 juli 2023 de gehele organisatie van de club onder één dak kan brengen.

Met het vertrek van VNO-NCW MKB Noord kan de voetbalclub alle kantoorafdelingen verhuizen van de Euroborg naar het TopSportZorgCentrum.  De club wil op de plekken die zij achterlaten in de Euroborg supportersfaciliteiten en toiletten voor fans van de Tonny van Leeuwen Tribune gaan bouwen.

Gebouw nu vrijwel volledig in handen van FC Groningen

De club heeft nu bijna alle delen van het pand in gebruik, behalve de sporthal en het deel van sportmedisch centrum Omnium. In mei van dit jaar nam de club de faciliteiten van restaurant 2Corpus over, waarmee het de volledige eerste verdieping in handen kreeg. Twee maanden later kwam ook de ‘zorglaag’ van het centrum via verkoop in het bezit van de club. De begane grond werd al door FC Groningen gebruikt.

“We zijn erg blij met deze stap”, aldus algemeen directeur Wouter Gudde van FC Groningen. “Het TopsportZorgCentrum blijft een gebouw waarin we nastreven topsport en topzorg te combineren en deze beschikbaar te maken voor alle breedtesporters in het Noorden.”

Kritiek van andere gebruikers en uit politiek

FC Groningen huurt de kantoorruimte vanaf volgend jaar nog van Euroborg NV (gemeente Groningen). Maar FC Groningen wil het TopSportZorgCentrum eigenlijk graag kopen van de gemeente. Maar of de gemeente mee gaat met de overname van het TopSportZorgCentrum blijft een vraag. Verschillende raads- en Statenfracties en andere Groningse topsportorganisaties zien een volledige overname door FC Groningen niet zitten. De gemeente verstrekte een miljoenenlening voor de bouw van het pand en ook de provincie legde ruim acht ton neer voor het TopsportZorgCentrum. Een volledige overname door FC Groningen is volgens de partijen niet het doel geweest van het pand, waar ‘kruisbestuiving’ in de Groningse topsport voorop zou moeten staan.

FC Groningen stelt echter dat het de faciliteiten in het centrum graag wil delen met andere topsportorganisaties. De voetbalclub stelt haar verplichtingen aan de andere huurders te respecteren en met hen in gesprek te gaan over de toekomst binnen het gebouw.