Cybercrimineel uit Stad moet twee jaar brommen; internetboef ging door met oplichting vanuit zijn cel

nieuws
Foto: Rechtspraak.nl

Een notoire cybercrimineel uit Groningen (23) moet twee jaar brommen voor grootschalige phishing- en cybercrime-delicten.

Volgens RTV Noord moet de ‘partner-in-crime’ van de Stadjer, een 22-jarige man uit Hoogezand, ruim drie jaar de cel in voor internetoplichting. Ook kreeg de jongere van de twee cybercriminelen een jaar voorwaardelijk opgelegd. De straffen pakken lager uit dan de eisen van het OM. Wel moet de Hoogezandster, naast zijn celstraf, ruim 150.000 euro aan de Staat gaan betalen.

Stadjer gaat door met criminele activiteiten in cel en verslijt vier mobiele telefoons

De officier van justitie omschreef het onderzoek naar de twee internetboeven twee weken geleden als een ‘goed plot voor een spannend boek’. De Groninger zal al een gevangenisstraf van 3,5 jaar uit voor cybercriminaliteit. Bewaarders vonden in de zomer van vorig jaar een telefoon in de cel van de Stadjer. Daaruit bleek dat deze nooit was opgehouden met het stelselmatig oplichten van slachtoffers. De Stadjer was één telefoon kwijt, maar kort erna vonden bewaarders opnieuw een mobiele telefoon in zijn cel. Kort daarna volgden nog twee telefoons.

Op al deze telefoons stonden gegevens waaruit blijkt dat de Groninger probeerde door te gaan met internetcriminaliteit vanuit zijn gevangeniscel. Op één van zijn telefoons stonden zelfs meer dan duizend gesprekken die hij voerde op Marktplaats, in een poging mensen zover te krijgen dat ze op een linkje zouden drukken.

Duizenden gegevensbestanden, honderden slachtoffers

De telefoons uit de gevangenis zorgden er wel voor dat de 22-jarige man uit Hoogezand tegen de lamp liep. Hij was de persoon die ervoor zorgde dat de Stadjer door kon gaan met het oplichten van mensen.

De twee mannen krijgen hun straffen voor phisingfraude via Marktplaats en de zogenaamde ‘vriend-in-nood’-fraude. De Stadjer maakte daarmee minstens zestien slachtoffers. De 22-jarige man gaf hiervoor de benodigde instructies en phishingpanels, maar was ook betrokken bij het inloggen op de bankrekeningen.

De Hoogezandster maakte het qua schade een stuk bonter dan de Stadjer. Hij maakte tientallen phishingpagina’s en bestanden met gegevens, waaronder honderden bankrekeningen. Dat resulteerde volgens het OM in ten minste 258 slachtoffers. Zestien van deze personen zijn het slachtoffer van phishing via Marktplaats, een daad die hij samen met de 23-jarige Stadjer heeft uitgevoerd.