ACM: Arriva mag volgend jaar nachttrein laten rijden tussen Stad en Schiphol

nieuws
Foto Andor Heij. Trein Arriva Hoofdstation

Treinvervoerder Arriva mag vanaf volgend jaar eens per week een nachttrein laten rijden tussen Groningen en Schiphol. Dat bepaalde de Autoriteit Consument en Markt (ACM) deze week. Arriva mag daarvoor, als eerste vervoerder in Nederland, rijden op het treinnetwerk waar nu alleen nog de NS op werkt.

De ACM nam het besluit, omdat er sinds 2021 Europese regels gelden die ervoor zorgen dat er trein op de NS-trajecten mogen rijden, zolang ze de NS-treinen niet in de weg zitten. De nachttreinen tussen Groningen en Schiphol gaan rijden op een moment waarop de NS het spoor niet gebruikt.

Volgens RTV Drenthe gaat de trein kort voor 02.00 uur vertrekken richting Schiphol, met stops in Assen, Zwolle, Lelystad, Almere en Amsterdam-Zuid. De trein rijdt vanaf 05.00 uur via dezelfde route terug. Arriva gaat de dienst waarschijnlijk rijden met ‘bestaand materieel’.

Of de trein er komt, is nog niet helemaal zeker. ProRail moet nog toestemming geven voor de treinritten. Dat gebeurt dan op basis van spoorcapaciteit.