Ondernemers ’tentjes voor Ter Apel’ schenken geld aan initiatief gezond voedsel voor asielzoekers

nieuws

De Groningse ondernemers achter de tentenactie bij het aanmeldcentrum in Ter Apel, gaan het resterende geldbedrag van hun crowdfundingsactie schenken aan de stichting MiGreat. Dat laat ondernemer Willem Straat donderdag aan OOG Tv weten.

“Ik keek gisteravond naar de uitzending van de talkshow Op1 op NPO1 waar directeur Roos Ykema van MiGreat te gast was”, vertelt Straat. “Zij koken warme, gezonde maaltijden voor de asielzoekers in Ter Apel die buiten de hekken moeten slapen. Wij vinden dit fantastisch werk. Ook omdat de keerzijde bedroevend is. Als MiGreat er niet is dan moeten de asielzoekers leven op broodjes kaas en patat, dat nu elke dag wordt uitgedeeld.”

“Zevenduizend euro naar gezond voedsel voor asielzoekers”
Straat: “Ik heb daarom besloten om mijn actie ’tentjes voor Ter Apel’ een halt toe te roepen, mede ook omdat de overheid allerlei regels uit de hoge hoed tovert. Omdat ik het belangrijk vind dat het geld dat wij hebben opgehaald met de crowdfundingsactie bij de vluchtelingen in Ter Apel terecht komt, doneren wij het resterende bedrag, dat nog in onze kas zit, en dan gaat het om ongeveer 7.000 euro, aan dit liefdevolle initiatief. Wij hopen dat er heel veel gezonde maaltijden voor gemaakt kunnen worden.”

Noodverordening
De Groningse ondernemer zamelde de afgelopen periode geld in waarmee tentjes werden gekocht. Men zag met lede ogen aan hoe asielzoekers noodgedwongen de nacht moesten doorbrengen op een grasveld voor het aanmeldcentrum. Vorige week werden de tentjes uitgedeeld, maar een dag later werden ze in beslag genomen door agenten en handhavers. In eerste instantie meldde de gemeente Westerwolde dat er geen beslag was gelegd op de tentjes, en dag later bleek dit echter wel het geval te zijn. Sinds woensdag geldt er een noodverordening waarbij tentjes en kampeerspullen verboden zijn, omdat de spullen het zicht op de situatie belemmeren.

MiGreat
MiGreat is een stichting die opkomt voor de belangen van migranten en vluchtelingen. Men heeft twintig vrijwilligers bereid gevonden om de honderden asielzoekers die ’s nachts buiten moeten slapen een gezonde maaltijd te geven. “Het is schandalig en onbegrijpelijk dat de overheid dit zelf niet voor elkaar krijgt,” laat Ykema weten. “Tegelijkertijd kunnen we dit niet zomaar laten gebeuren. De positieve reacties zijn geweldig, zowel van de vrijwilligers als de mensen die buiten moeten slapen.” De stichting zegt dat zolang er mensen buiten moeten slapen er minstens tweemaal per week voor hen gekookt gaat worden.