‘Eén op de acht Nederlanders die in het eerste coronajaar ziek werd, houdt langdurig klachten’

Van alle Nederlanders die tijdens het eerste jaar van de coronapandemie besmet zijn geraakt met het coronavirus heeft ongeveer twaalf procent nog steeds klachten. Dat blijkt uit onderzoek van het UMCG en het Radboudumc in Nijmegen.

De onderzoekers, onder leiding van UMCG-onderzoeker profoessor dr. Judith Rosmalen, presenteerden hun bevindingen onlangs in het toonaangevende medische tijdschrift The Lancet. Het onderzoek is één van de eerste van dit formaat wat laat zien hoeveel mensen, na een coronabesmetting, te maken krijgen met klachten die lijken op ‘long-covid’. Volgens de onderzoekers houdt de groep coronapatiënten van het eerste uur voornamelijk last van verlies van reuk en smaak, benauwdheid, pijn op de borst, spierpijn en vermoeidheid.

“We hebben gekeken bij hoeveel deelnemers klachten zijn ontstaan of zijn verergerd na COVID-19 vergeleken met hoe ze zich hiervoor voelden”, vertelt Rosmalen. “We hebben ook gekeken naar deelnemers zonder COVID-19 in diezelfde periode, zodat we rekening konden houden met veranderingen in klachten door andere oorzaken. Bijvoorbeeld door de wisseling van seizoenen, doordat mensen nieuwe ziektes ontwikkelden, of doordat de leefomstandigheden door de pandemie en de maatregelen veranderden. Daarom zijn de data van de algemene bevolking onmisbaar.”

De onderzoekers gaan verder met meer onderzoek. Nu is de vraag wat deze patiëntengroep onderscheidt van andere mensen corona hebben opgelopen. Meer metingen bij deelnemers aan het onderzoek moeten aantonen of deze ex-patiënten bijvoorbeeld schade aan hun organen hebben opgelopen of lijden aan langdurige infecties, veroorzaakt door het coronavirus. “We willen bij een deel van de Lifelines-deelnemers met Long COVID de schildklierfunctie meten, een inspanningstest afnemen, de autonome zenuwstelsel functie bepalen en nog een aantal andere diagnostische tests uitvoeren. Verder willen we de longfunctie nauwkeurig onderzoeken”, aldus Rosmalen.

Daarnaast gaan de onderzoekers (UMCG, Rijksuniversiteit Groningen, Aletta Jacobs School of Public Health en Lifelines) ook aan de slag met cijfers van coronapatiënten die later tijdens de pandemie besmet zijn geraakt en dus vaker besmet raakten met nieuwere coronavarianten. Ook wil het team onderzoeken in welke mate mensen met long-COVID nog kunnen functioneren, in het bijzonder in hun werk. “We vragen ook welke zorg mensen hebben ontvangen en hoe zij deze ervaren”, zegt Rosmalen. “Met alle data worden zorgpaden ontwikkeld om patiënten de juiste zorg te bieden en de maatschappelijke kosten te berekenen, zowel door de medische kosten als door productiviteitsverlies.”

Deel dit artikel: